Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Who Is America?: komiek Cohen toont Amerika als farce

  •  
12-09-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
75 keer bekeken
  •  
Who Is America?
Sacha Baron Cohen is bekend van populaire creaties als Ali G, Borat en Bruno. Voor zijn serie Who Is America? trekt hij nu een blik nieuwe typetjes open.
Ze zijn er weer en masse ingetrapt, de Amerikanen. Na Borat (2006) neemt komiek Sacha Baron Cohen ze opnieuw op de hak in de televisiereeks Who is America?. Verkleed als corpulente pseudo-journalist, onuitstaanbare wetenschapper, angst inboezemende ex-gedetineerde en Israëlische antiterreur-expert weet hij ze de meest uitzinnige uitspraken te ontlokken. Met als moreel dieptepunt het fragment waarin de rechtlijnige Israëliet – Cohen met een hoekig hoofd, in een zwart legertenue – een aantal aan de NRA (National Rifle Association) gelieerde wapengekke lobbyisten en politici zo ver krijgt om te figureren in een potsierlijke instructievideo waarin kinderen worden aangemoedigd om wapens te bezitten.
6049.w1920.0.6e4f17a
Verschillende republikeinen konden Cohens verkleedpartijen niet waarderen, zo bleek al voor de uitzending. Hun idealen lijken, bezien vanuit de humoristische context van de serie, bespottelijker dan ooit. En hoewel Who Is America? bij vlagen hilarisch is, manifesteert zich ook een zekere neteligheid: Cohen toont Amerika als farce. Zoals in een scène waarin hij als de ex-gedetineerde – die kunstenaar is geworden dankzij een openbaring achter de tralies – zijn werken toont aan een gedistingeerde, welbespraakte atelierhoudster. Ze vindt het best interessant dat Cohens personage zijn eigen fecaliën als verf heeft gebruikt, en doneert desgevraagd zonder twijfel wat van haar schaamhaar om het penseel van de beste man mee te completeren.
Dankzij zijn vakkundige gesprekstechniek en uiterst geestige gefictionaliseerde anekdotes (‘ik lag twee weken in bed toen bleek dat Hillary Clinton had verloren’) krijgt Cohen de lachers op zijn hand, behalve tijdens de schaamtevolle momenten waarbij je soms de neiging krijgt om kort weg te kijken. Zoals wanneer de onuitstaanbare wetenschapper tijdens een diner met twee rechtsconservatieven begint over seks met dolfijnen. Verheffend en diepgaand is het allemaal niet, maar Who Is America? is, net als veel van Cohens eerdere werk, dan ook vooral bedoeld als een (komische) spiegel voor contemporain Amerika. Zo van: hebben jullie wel door hoe ridicuul alles is geworden?
Who Is America?, vanaf 13 september 2019 op Videoland
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!