de Lagarde

White Lines S01: zon, moord en guilty pleasures op Ibiza

  •  
16-05-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
80 keer bekeken
  •  
White Lines
Een krankzinnig moordmysterie vol zon, zee en strand van Álex Pina, de bedenker van La Casa de Papel.
Producent Álex Pina kreeg na megahit La Casa de Papel carte blanche van Netflix voor een nieuwe serie. Het werd White Lines, een krankzinnig moordmysterie vol zon, zee, strand en Coen-achtige bijpersonages.
'Heeft u weleens plezier gehad, edelachtbare? Ik bedoel: écht plezier?' Deze vraag tekent de jonge dj Axel (Tom Rhys Harries), die halverwege de jaren negentig in Manchester terechtstaat voor het geven van een illegaal housefeest. De energieke, hedonistische twintiger verruilt het benauwde Groot-Brittannië snel daarna voor Ibiza, waar hij zich met succes onderdompelt in seks, drugs en muziek – tot hij plotseling spoorloos verdwijnt.
White Lines
De vraag wat er is gebeurd op het Spaanse feesteiland, vomt de rode draad van de instant Netflix-hit White Lines. De vondst van zijn uitgemergelde lijk, 22 jaar later, is reden voor zijn brave, hardwerkende zus Zoe (Laura Haddock) om op het eiland contact te zoeken met zijn voormalige vrienden. Deze blijken grotendeels nog steeds gevangen te zitten in de verleidelijke maar gevaarlijke cocktail van drugs, maffia en orgies. En het blijkt lastig voor Zoe, die vastberaden is om elke steen op het eiland om te draaien om de waarheid te vinden, om niet meegezogen te worden in deze onderwereld vol dubbele agenda's en duistere geheimen.
White Lines
Net als eerder Tiger King mogen ook de tien afleveringen van White Lines in het rijtje 'perfecte kost voor tijdens de thuisisolatie' worden geschaard. Nu grenzen zijn gesloten en vakanties zijn opgeschort, is het heerlijk om op televisie even weg te kunnen dromen bij de idyllische shots van zon, zee, strakke lijven en bizarre villa's waarin de serie grossiert. Clichés zijn geen ramp als ze zo prachtig in beeld worden gebracht als in deze nieuwe bingewatch-voltreffer.
White Lines
Inhoudelijk balanceert producent Álex Pina doorlopend op de vrolijke scheidslijn tussen ridicule guilty pleasure en vakkundig geconstrueerd moordmysterie. Tegenover elke scène (een crimineel die tijdens een politie-achtervolging met een kruimeldief drugs van de achterbank zuigt) of oneliner ('ik wist niet hoeveel pijn de waarheid kon doen - tot nu') die je laat twijfelen hoe serieus je alles als kijker moet nemen, poneren de makers knap een nieuw puzzelstukje dat ons dichter bij de waarheid over de gruwelijke dood van Axel brengt.
Hoewel veel bijpersonages - vooral de gangsters - zo weggelopen lijken uit een verdwaalde film van de broers Coen, geven de makers de hoofdpersonages genoeg reliëf en diepte mee om ondanks alle gekte toch van ze te gaan houden. Het vinden van de moordenaar is zeker één van Zoe's motieven om naar Ibiza te vertrekken.
White Lines
Maar het biedt de getrouwde en ingedutte bibliothecaresse ook eindelijk de kans om, net als haar broer twee decennia geleden, te ervaren dat het leven wellicht meer te bieden heeft dan je stiekem durfde te vermoeden. En de veertigers op het eiland die zich vastklampen aan hun oude gewoontes, doen dat ook vooral omdat ze zich heel goed realiseren dat hun beste jaren inmiddels ver achter zich liggen.
White Lines S01, vanaf 15 mei 2020 op Netflix
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!