Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Vikings: veel folklore, modder, en vooral veel bloed

  •  
07-03-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
322 keer bekeken
  •  
Vikings
Ziggo brengt de populaire reeks Vikings in maart naar Nederland, en dat is goed nieuws voor fans van historische avonturenseries.
Vikings is gebaseerd op de Oudnoorse saga’s van Ragnar Lothbrok, een legendarische held van weleer die de kusten afschuimde en steden leegroofde. In de succesvolle serie van zender History wordt Ragnar vertolkt door Australiër Travis Fimmel (Warcraft: The Beginning) die zichzelf voor de gelegenheid een pan-Scandinavisch accent heeft aangemeten. In de eerste aflevering treffen we Ragnar aan in de Baltische Staten, waar hij samen met broer Rollo (Clive Standen) de lokale bevolking omlegt. Hij keert terug naar zijn eenvoudige leven als boer in het Noorse stadje Kattegat (niet vernoemd naar een achterwerk, maar naar een zeestraat zo nauw, dat een kat er maar ternauwernood doorheen kan). Hij bewerkt het land samen met zijn vrouw Lagertha (Katheryn Winnick) en hun twee kinderen. Zijn valse bescheidenheid kan zijn ambitieuze plannen echter niet verhullen: met behulp van een zonnewijzer wil hij met een eigen troep voor het eerst richting het westen varen. Het is het begin van een reeks plundertochten die leiden tot een bloederige strijd om faam, macht en een erezetel in Walhalla.
4683.w2304.0.1ccca59
Seriebedenker Michael Hirst heeft een voorliefde voor het historisch epos. Zo schreef hij het scenario van de Oscarwinnende film Elizabeth (1998) en diens vervolg, en was hij het brein achter de Showtime-serie The Tudors. Niet alleen het idee voor The Tudors kwam uit zijn koker – Hirst produceerde de serie ook nog en schreef elke aflevering zelf. Dat geldt ook voor Vikings, dat inmiddels al vijf seizoenen lang een daverend succes is. De serie, die wordt opgenomen op locaties in Canada en Ierland, kon rekenen op een dozijn Emmy-nominaties en ontving diverse prijzen van onder meer de Directors Guild of Canada en de Irish Film and Television Awards. Ook niet onbelangrijk is de Hollywood Hair Stylist Guild Award die naar styliste Dee Corcoran ging - de ingewikkelde vlechtwerken die de mannen en vrouwen van Vikings tooien, vorderen minstens zoveel aandacht als de personages zelf.
4684.w2074.0.1a19455
Evenals destijds bij The Tudors, is de historische accuraatheid van Vikings niet de hoofdzaak; Ragnar zou aan het einde van de negende eeuw geleefd hebben, maar neemt deel aan plundertochten die voor zijn geboorte plaatsvonden, en ontmoet koningen die pas een jaar of honderd later zouden regeren. Zijn vrouw Lagertha komt in de saga helemaal niet voor, maar juist zij blijkt het kloppende hart van de serie. Zijn anachronismen zijn Hirst dan ook vergeven; elke aanpassing staat in dienst van sterkere personages in een dynamischere achtergrond. Bovendien plaveit hij zo de weg voor het magische penseelstreekje dat de serie kleurt, waarin Odin de gevallenen collecteert en voorspellingen van de Ziener altijd uitkomen. Verwacht dus veel folklore, modder, en vooral veel bloed.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!