Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Vikings S05E01-02: mythisch en onderhoudend

  •  
02-12-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
126 keer bekeken
  •  
Vikings S05A
De makers hebben het machtsvacuüm dat vorig seizoen is ontstaan knap opgevuld.
Na vier seizoenen kwam er vorig jaar een einde aan de levens van Ragnar Lothbrok (Travis Fimmel) en zijn vijand koning Ecbert (Linus Roache). De Vikingen, de drie overgebleven zoons van Ragnar (Ubbe, Hvitserk en Ivar), wisten het koninkrijk Oost-Anglië te bemachtigen. Hoewel deze triomf al in de eerste aflevering van het vijfde seizoen een farce blijkt. Koning Ecbert heeft ze dit land toegekend toen hij het koningschap al lang en breed had overgedragen aan zijn zoon koning Aethelwulf (Moe Dunford). Ook dient zich een sympathisant aan van Aethelwulf, de jonge bisschop Heahmund (Jonathan Rhys Myers), die er dubieuze praktijken op nahoudt (seks met een weduwe na de begrafenis van diens echtgenoot).
7655.w1499.0.bb786bc
En dan is er koning Herald (Peter Franzén), die na de overwinning van de zoons van Ragnar afreist naar Kattegat om koninging Lagertha (Katheryn Winnick) het goede nieuws te brengen: eigenlijk wil hij met haar een groot Noors rijk stichten. Wanneer dit niet lukt – ze verkracht hem – besluit hij haar geliefde Astrid (Josefin Asplund) te kidnappen. De temperamentvolle, psychopathische Ivar (Alex Høgh) heeft intussen zijn zinnen gezet op de Engelse stad York, die hij via een slinkse strategie weet te annexeren. Aldaar begaat hij een trits aan wreedheden. De jongste telg uit de Ragnar-dynastie begint zich steeds meer te gedragen als een despoot, met alle nare trekjes van dien.
7659.w1500.0.df58c1c
We zagen vorig seizoen al dat Ivar zijn broer prompt vermoordde toen die zijn mannelijkheid in twijfel trok. De manke dwaas heeft aan het einde van de tweede aflevering van het vijfde seizoen zich een paar twee stalen beenspalken aangemeten, en kan nu zowaar lopen. Dat zal voor Ubbe (Jordan Patrick Smith) en Hvitserk (Marco Ilso), Ivars twee oudere broers, geen goed nieuws betekenen. Nu is broerlief nog mobieler. Maar waarom zijn ze zo coulant naar hun familielid? Op die vraag geven de makers eigenlijk geen antwoord. Het is zoals het is. Net zoals botenbouwer Floki’s (Gustaf Skarsgård) hallucinante aankomst op wat hij beschouwt als het hemelrijk Asgard – wat is hiervan de werkelijke betekenis?
7658.w1500.0.1cd8e16
Misschien komt die onduidelijkheid ook wel omdat Vikings bij vlagen zo a-historisch is: Vikings die geven om het recht om land? Huh? Vikingen zijn toch van nature plunderaars, die nemen wat ze willen? Als je die historische oneffenheden in het vijfde seizoen voor lief neemt, dan blijft er een mythische, onderhoudende serie over. Waarin de makers het vacuüm dat is ontstaan met het vertrek van twee grote personages, knap hebben ingevuld.
De eerste tien afleveringen van het vijfde seizoen van Vikings zijn vanaf 1 december te zien bij Ziggo Movies & Series.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!