Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Van Helsing S04E01-05: komt het einde dan toch in zicht?

  •  
10-02-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
Van Helsing S04
Seizoen twee en drie over Vanessa van Helsing, vampierjager, waren rommelig. In seizoen vier komen de verhaallijntjes beetje bij beetje bij elkaar.
Foto credits: Syfy
Met de start van alweer het vierde seizoen van Van Helsing is het moeilijk voor te stellen hoe klein het allemaal begon. Het eerste seizoen – opgezet door niemand minder dan Neil LaBute (In the Company of Men, Nurse Betty), die nog steeds af en toe de scripts verzorgt – was bijna een Kammerspiel. De meeste actie speelde zich af in een kleine ruimte: een wetenschapsbunker waar een groep overlevenden zich schuilhield voor een vampierenplaag. Een van hen was Vanessa van Helsing (Kelly Overton, Legends, True Blood), de achterachterachterkleindochter van Abraham van Helsing, de originele vampierenjager. Zij heeft nog een extra toverkunstje: haar bloed of beet verandert vampiers voor altijd terug in mensen.
Het eerste seizoen viel op vanwege de aandacht voor karakterontwikkeling. Van Flesh (Vincent Gale), de eerste vampier die door Vanessa werd terug veranderd, die nu moet leven met het feit dat hij als vampier zijn kinderen voor de ogen van zijn vrouw (Holly Elissa) aan stukken scheurde. Of Doc (Rukiya Bernard), die in het reine moet komen met het feit dat wanneer puntje bij paaltje komt, zij altijd het hazenpad kiest.
De twee daaropvolgende seizoenen waren op z’n best rommelig.
Van Helsing S04
-Spoilers vanaf hier-
Inmiddels is bijna iedereen wel een keer vampier geweest en door Vanessa beter gemaakt. Naast de gewone vampiers zijn er nu ook ‘daywalkers’, die ongevoelig zijn voor licht en haast niet te doden zijn. Vanessa leert meer over haar familie die al eeuwenlang jacht maakt op de ‘Elders’, de voorgangers van de vampiers, en de Dark One, bij wie het allemaal begon. En Vanessa komt in contact met haar doodgewaande zus, Scarlett (Missy Peregrym, FBI, Rookie Blue), om haar aan het einde van het derde seizoen weer kwijt te raken.
Van Helsing S04
De eerste twee afleveringen van het vierde seizoen tonen weinig verbetering. Er volgt vooral veel uitleg – onder anderen van Lillian Van Helsing (Julie Lynn Mortensen), de overovergrootmoeder van Vanessa – en van het Orakel (Jesse Stanley), dienares van de Dark One. De dialogen zijn vaak al even klungelig, zoals die tussen Vanessa en Lillian waarin Vanessa toegeeft dat Scarlett zichzelf heeft opgeofferd zodat Vanessa niet over zou lopen naar het kwade. ‘Wat er ook gebeurt, je moet je nooit overgeven aan het kwade’, is Lillians behulpzame antwoord.
Van Helsing S04
En dan hebben we het nog niet eens over de transformatie van Sam (Christopher Heyerdahl, Hell on Wheels) van psychopathische vingerverzamelaar naar mislukte Hellboy gehad (wanneer Sam later zijn hoorns inruilt voor een hoornen bril is hij vele malen enger).
Van Helsing S04
De afleveringen daarna geven iets meer hoop. Hansen (Neil McDonough, Suits, Arrow, Legends of Tomorrow), leider van een militaire operatie waar Doc en voormalige vampier Julius (Aleks Paunovic) bij terechtkomen, blijkt meer te zijn dan een eendimensionale slechterik en ook de twee pittige jonge vrouwen Violet (Keeya King) en Jack (Nicole Muñoz) waar we dit seizoen voor het eerst mee kennismaken bieden de hoop dat zij het einde van het seizoen misschien wel kunnen halen.
Van Helsing S04
Nog belangrijker: de verhaallijntjes lijken beetje bij beetje bij elkaar te komen. Misschien komt het einde dan toch – eindelijk – in zicht.  
Van Helsing S04, vanaf 8 februari 2020 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!