Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Upload S02E01: technologie of geen technologie?

  •  
12-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Upload S02
Komediereeks van Greg Daniels (The Office) speelt knap met hedendaagse dilemma’s.
I uploaded for you ’ is in Upload min of meer het equivalent van ‘Ik stierf voor jou zodat we samen in het hiernamaals konden zijn’. Ingrid (Allegra Edwards) doet deze bekentenis aan haar vriend Nathan (Robbie Amell), in de hoop dat ze hun relatie in de virtuele hemel kunnen voortzetten. Maar Nathan werd vorig seizoen verliefd op Nora (Andy Allo speelt een mens van vlees en bloed) en begint zich al van meet af aan te ergeren aan Ingrid, die op hun virtuele kamer ‘een groter bed wil’ en een ‘dubbele wastafel’.
Nora heeft zich onderwijl afgekeerd van het digitale bestaan. Ver in de bossen zoekt ze haar heil bij een soort sekte die technologie afzweert. Met haar vader trekt ze naar deze commune, waar de leden hun eigen groenten en fruit verbouwen. En daar leert Nora natuurlijk ook al snel een love interest kennen, hoewel ze toch benieuwd blijft naar hoe het Nathan vergaat.
En dan is er natuurlijk de drijfveer van de plot: het idee van een universeel virtueel hiernamaals. Een wereld die na de dood voor iedereen toegankelijk moet zijn. Upload komt immers uit de koker van progressieveling Greg Daniels, die steevast socialistische thema’s centraal stelt in zijn werk. Nathan en Nora hopen er nog altijd op dat die droom ooit uitkomt, zodat ook mensen zonder financiële mogelijkheden na hun leven nog door kunnen genieten in de cloud.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
De openingsaflevering van het tweede seizoen van Upload staat echter ook vooral in het teken van de hamvraag: wat heeft technologie ons eigenlijk gebracht? Dat is een vraag die je steeds vaker voorbij ziet komen in films en televisieseries. Omdat we verzadigd zijn, omdat we verslaafd zijn aan sociale media en omdat het leven – al dan niet voor korte tijd – zonder smartphone ook best gezond schijnt te zijn. Maar technologie heeft ook weer zijn voordelen, blijkt telkens als je de belevenissen van Nathan aanschouwt. Upload speelt heel knap met dat dilemma.
Upload S02, vanaf 11 maart 2022 bij Amazon Prime Video
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!