Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Zomerkijktip ☀️ Unsolved: de moorden op Biggie en Tupac dan toch opgelost?

  •  
17-07-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
290 keer bekeken
  •  
Unsolved
Wat kijken we terug deze zomer? Onder meer deze licht gefictionaliseerde dramaserie over de onderzoeken rond de dood van Tupac en Biggie.
De onverwachte dood van Tupac Shakur en Christopher Wallace (beter bekend als Biggie Smalls of The Notorious B.I.G.) biedt misschien niet hetzelfde kaliber mysterie als die rond de identiteit van Jack the Ripper of de Zodiac Killer, en is misschien niet zo gruwelijk en tot de verbeelding sprekend als de moord op Nicole Brown of die op JonBenét Ramsey. Toch houden deze twee onopgeloste moordzaken - zelfs ruim twintig jaar later - de gemoederen nog steeds bezig.
De twee wereldberoemde Amerikaanse rappers, beiden 25 jaar, stierven in een tijdspanne van nog geen zes maanden, na ieder beschoten te zijn door een nog altijd ongeïdentificeerde schutter.
5818.w1000.0.825fdff
Dat kan geen toeval zijn, vindt politiedetective Russell Poole (Jimmi Simpson, Westworld ) die in 1997 het onderzoek naar de dood van Christopher Wallace mag gaan leiden. Die zaak blijkt dan ook minder rechttoe rechtaan dan gedacht. Getuigen spreken elkaar tegen, zijn oncoöperatief of verdwijnen helemaal van de aardbodem. En ook Poole's superieuren lijken niet heel gemotiveerd om de onderste steen boven te krijgen. Al kan dat ook komen omdat Poole tegen jan en alleman verkondigt dat er wellicht ook agenten bij de moord betrokken waren. Niet geheel verwonderlijk sterft het onderzoek een vroege dood, om vervolgens in 2006 weer tot leven gewekt te worden door detective Greg Kading (Josh Duhamel, Las Vegas), die wordt bijgestaan door Daryn Dupree (Bookeem Woodbine, Fargo S02) en Lee Tucker (Wendell Pierce, The Wire).
5817.w1000.0.d035ad3
De tiendelige ‘licht gefictionaliseerde’ dramaserie – gebaseerd op het boek van Kading – springt heen en weer tussen de twee verschillende onderzoeken en tussen de laatste jaren uit de levens van Tupac (Marcc Rose, die in de film Straight Outta Compton ook de rol van Tupac vertolkte) en Biggie (Wavyy Jonez), die ooit als vrienden begonnen maar als aartsrivalen eindigden. De acteurs leveren degelijk werk af. Greg Kading / Josh Duhamel steekt wat flauwtjes af tegen de verbeten speurneus Russell Poole / Jimmi Simpson, maar zowel Rose als Jonez (in zijn tv-debuut) weten goed het charisma van de twee jonge rap-iconen in hun vertolking te vatten.
5819.w1000.0.4d6344c
Unsolved vertelt veel, misschien wel te veel. De achronologische aanpak helpt daarbij niet echt mee. Als kijker raak je snel het overzicht kwijt tussen alle getuigen en verdachten: de Orlando Andersons, Reggie Wrights (junior en senior) en Psycho Mikes (‘Onze getuige heet Psycho Mike?’ ‘Zolang hij niet Onbetrouwbare Mike heet…’). De enige naam die echt blijft hangen is Suge Knight, Tupacs bedenkelijke steun en toeverlaat in de maanden voor zijn overlijden (en ook al de Lady Macbeth / Grima Wormtongue in de documentaire The Defiant Ones ).
Zijn de moordzaken aan het einde opgelost? Ja en nee. Zowel Kading als Poole hebben sterke vermoedens, maar een betekenisvolle afronding is er niet. Een ding staat wel buiten kijf: hun voortijdige dood was een tragisch en onnodig einde van twee getalenteerde artiesten.
Unsolved: The Murders of Tupac and Notorious B.I.G., vanaf 18 juni 2018 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!