Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Unforgotten S03: meest menselijke detectiveserie

  •  
13-09-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
303 keer bekeken
  •  
Unforgotten S03
Unforgotten ontwijkt clichés en zet een menselijk verhaal neer.
'De belangrijkste mensen hier zijn de slachtoffers', benadrukt de moordenaar in de laatste aflevering van het derde seizoen van de Britse detective Unforgotten.
Unforgotten heeft niet het standaard ‘wie heeft het gedaan’-concept. Als kijker voel je eerder empathie voor de verschillende partijen, dan dat je bezig bent met het raden wie de moordenaar is. Schrijver en bedenker van de serie Chris Lang weet op een boeiende manier alle betrokkenen van een zaak humaan te maken. Dit in combinatie met de excellente casting, zorgt ervoor dat de meeste personages driedimensionaal zijn.
Bijzonder is ook dat de slachtoffers in Unforgotten niet beperkt blijven tot degene wie is vermoord, maar dat de nabestaanden, naasten van de verdachten en zijzelf ook voorgesteld worden als slachtoffers.
Dit maakt de serie interessant en meeslepend om naar te kijken: het vertelt de verhalen van het politieteam, de naasten van de slachtoffers én de verdachten op een menselijke manier.
Unforgotten S03
In Unforgotten onderzoeken DCI Cassie Stuart (Nicola Walker; The Split , River) en DI Sunil ‘Sunny’ Khan (Sanjeev Bhaskar; Yesterday) oude moordzaken die heropend worden door de vondst van lichamelijke resten. Het duo ontrafelt met hun team geheimen die jarenlang verborgen bleven. Anders dan in andere detectives, zijn de persoonlijke omstandigheden van de detectives meer achtergrond dan dat zij het verhaal overheersen.
In het derde seizoen worden er menselijke resten gevonden in een tussenberm van een snelweg. Het team gaat op sensitieve manier te werk en komt erachter dat het gaat om een meisje dat al achttien jaar wordt vermist.
De verdachten zijn vier witte mannen van middelbare leeftijd, met ieder zijn eigen misère. Dokter Tim Finch (Alex Jennings; The Crown ) wordt in de rechtbank beschuldigd van wangedrag jegens een patiënt, Chris Lowe (James Fleet; Outlander ) woont in zijn busje, Pete Carr (Neil Morrissey; The Good Karma Hotel) is een wanhopige verkoper met financiële problemen, en James Hollis (Kevin McNally; Pirates of the Caribbean, The Outpost) is een ogenschijnlijk opgefokte televisiepresentator met veel liefde voor zijn genderqueer zoon. De vier zijn sinds hun jeugd al vrienden en door een gezamelijke vakantie in 1999 in de plaats van de vermissing, nu verdachten in een moordzaak. De zaak brengt oude pijnen aan het licht en de families van de verdachten lijden zichtbaar onder de aantijgingen jegens hun mannen.
Unforgotten S03
Unforgotten heeft een gestaag tempo, waardoor elke aflevering een aangename balans heeft van spanning en emotie. De serie is geen Nordic Noir, ontwijkt clichés, heeft voldoende complexiteit - maar geen 360 graden plottwists - en concentreert zich op de pijn achter de opschudding van een moordzaak. Nicola Walker brengt gevoel en nuance in haar rol als DCI Stuart. Haar gezichtsuitdrukkingen spreken emotionele boekdelen. Wel is het jammer dat Sunny dit seizoen niet zo veel dialogen heeft, pas in de laatste aflevering zien we de veelzijdigheid van zijn personage.
Unforgotten S03, vanaf 5 juli in zijn geheel op NPO Start Plus en vanaf 14 september wekelijks op NPO 2 en NPO Start
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!