Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Undone S01E01-03: volwassen animatie met Nederlands tintje

  •  
13-09-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Undone
De jonge Alma wordt door haar al lang geleden overleden vader gevraagd zijn moord op te lossen. Maar is ze echt een tijdreiziger of juist heel erg ziek?
Alma (stem van Rosa Salazar, Alita in Alita: Battle Angel ) verveelt zich. Ze verveelt zich heel erg. Nee écht héél erg. Iedere dag weer doorloopt ze dezelfde routine. Opstaan, onder de douche, gehoorapparaat in, ontbijten, naar haar werk in de kinderopvang, naar huis, eten. Elke dag slapen en wakker worden met dezelfde, betrouwbare jongen. ‘Beloof me dat we niet een van die saaie stelletjes worden die gaan trouwen, kinderen krijgen en die samen o zo gelukkig zijn’, drukt ze haar vriendje Sam (Siddharth Dhananjay) op het hart.
Alma verveelt zich eigenlijk te goed. Aan het einde van de eerste aflevering vraag je je als kijker ook af waarom je kijkt naar deze stuurse jonge vrouw, die weemoedig aan een van haar opvangkindjes vertelt over ‘vroeger’, toen leden van de Kobe-stam hun kinderen nog lekker tot hun negende jaar in grotten wegstopten.
Undone
Gelukkig voor Alma, en voor ons, brengt een auto-ongeval daar bruut verandering in. De reden van het ongeval? Alma is even afgeleid wanneer ze haar vader (stem van Bob Odenkirk, Better Call Saul ) langs de kant van de weg ziet staan. De verschijning van haar vader was enigszins ongebruikelijk, aangezien haar vader was overleden toen ze nog een klein meisje was. Groot is dan ook haar verbazing wanneer ze bij het ontwaken in het ziekenhuis haar vader Jacob naast haar bed aantreft, al is zij de enige die hem kan zien. Jacob doet een grote onthulling: net zoals hijzelf en haar oma voor haar, kan Alma door de tijd reizen. En haar vader heeft haar hulp nodig. Zij moet hem helpen zijn moord op te lossen, en misschien zelfs te voorkomen.
Undone
De serie is gemaakt door Kate Purdy en Raphael Bob-Waksberg (ook de maker van BoJack Horseman ), maar dit geanimeerde fantasydrama heeft ook een Nederlands tintje: Hisko Hulsing – verantwoordelijk voor de animatiesequenties in Cobain: Montage of Heck - regisseerde de serie en overzag het animatieproces. Er wordt gebruik gemaakt van rotoscooptechniek – bij het grote publiek waarschijnlijk het meest bekend van de films Waking Life en A Scanner Darkly van Richard Linklater – waarbij de scènes eerst live door de acteurs worden uitgespeeld en opgenomen, om vervolgens te worden omgezet naar animatie. Met als gevolg dat Alma echt op Rosa Salazar lijkt, Jacob op Bob Odenkirk en de bartender op die sexy chirurg uit The Good Doctor (Nicholas Gonzalez).
In de eerste aflevering voegt de animatie nog niet heel veel toe – de pilot had zelfs bijna net zo goed een hoorspel kunnen zijn - maar naarmate Alma steeds verder los komt te staan van wat door moet gaan voor realiteit worden ook de beelden steeds vindingrijker, zoals een scène waarin Alma vanuit haar ziekenhuisbed naar buiten kijkt en zich opeens in een voortrazende trein lijkt te bevinden.
Undone
De 'wibbly wobbly timey wimey' tijdreizigersuitleg van Jacob, voor zijn dood een wetenschapper, moet je maar even voor lief nemen. Misschien, heel misschien zit het ook allemaal in Alma’s hoofd (haar oma, die ook door de tijd zou kunnen reizen, werd opgenomen wegens schizofrenie). Vooralsnog maakt Undone benieuwd naar meer.
Undone S01, vanaf 13 september 2019 op Amazon
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!