de Lagarde

Ultraviolet S01E01-02: onderhoudende, CSI-achtige thriller

  •  
17-08-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
Ultraviolet
Spannende Poolse reeks over de wereld van vlijtige amateurrechercheurs.
Schrijver en televisieproducent Wendy West belandde enkele jaren geleden in een onwerkelijk scenario: haar stiefbroer werd ineens doodgeschoten. Onlangs vertelde ze in het Amerikaanse tijdschrift Variety dat ze zich toentertijd ineens begaf in de wereld van de mortuaria en de politiebureaus, die al twintig jaar als achtergrond dienden in door haar bedachte afleveringen van series als Dexter. Fictie werd prompt werkelijkheid, en dat gaat naar verluidt gepaard met een zeker gevoel van onmacht. Het liefst zou je als toekijker het heft in eigen handen nemen, en het forensisch onderzoek zelf uitvoeren.
In bepaalde Amerikaanse gemeenschappen gebeurt dit al enigszins: auteur Deborah Halber omschreef uitvoerig het netwerk van vlijtige amateurrechercheurs in haar boek The Skeleton Crew. West besloot dit boek en haar eigen naargeestige ervaring als uitgangspunt te nemen voor een nieuwe misdaadserie: via een omweg kwam ze terecht in Polen, met het spannende en gestileerde Ultraviolet als resultaat. Actrice Marta Nieradkiewic geeft gestalte aan Ola Serafin: een gescheiden taxichauffeur die onlangs is verkast van Londen naar Lódz. Na een avondrit is ze getuige van een lichaam dat van een viaduct wordt gesmeten en vervolgens overreden wordt door een vrachtwagen. Ola vermoedt kwade opzet; de politie wuift het weg.
6418.w1600.0.73ef9de
Zodoende treedt de protagoniste in contact met het burgerinitiatief Ultraviolet – een zinspeling op de politiekleur blauw: de kleur die je wel met je blote ogen kunt zien, in tegenstelling tot ultraviolet. In dit netwerk met mensen van diverse pluimage – een vlogger, een hacker en een douanier – zijn al 100 zaken opgelost. Ola raakt al snel diep verzonken in het illegitieme onderzoek, en zet kwaad bloed bij rechercheur Michal Holender (Sebastian Fabijanski), die uiteindelijk overstag gaat en de helpende hand biedt. Familievriend Henryk Bak (Marek Kalta), een gepensioneerde technisch expert, mengt zich ook in de affaire die tegen het einde van de aflevering wordt opgelost.
6416.w1600.0.58bf15f
De afleveringen van Ultraviolet kan je dus ook los van elkaar zien, aangezien de losse eindjes vakkundig aan elkaar worden geknoopt. Hoewel er ook een rode draad is te ontwaren: de opbloeiende relatie tussen amateurs en professionals. In de tweede aflevering voegt actrice Magdalena Czerwinska zich bij de talentvolle cast, als de norse collega van Holender. Er is een lijk van een mediamagnaat aangetroffen in een meertje, en ditmaal zoekt de laatstgenoemde love interest van Ola contact met Ultraviolet, voor een hackpoging. Zo wordt de luis in de pels van de politie een gelijkwaardige hulpverlener, in een serie die qua opzet wel wat wegheeft van CSI. Verwacht dan ook geen uiterst diepzinnige complotten, in deze onderhoudende, intrigerende thriller.
Ultraviolet, 17 augustus bij Netflix
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!