de Lagarde

Tweede Hans S01E01: gedwongen met pensioen

  •  
28-04-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
117 keer bekeken
  •  
Tweede Hans
Stefan de Walle speelt een pensionado die twijfelt over het leven na het werk in fijne dramedy.
Foto credits: Mark de Blok / Omroep MAX
De 64-jarige Hans (Stefan de Walle) is een goedzak die bij een tuincentrum met veel plezier de klanten bijstaat in het tuinieren. Maar als het bedrijf op een dag wordt overgenomen, dan krijgt de tuinexpert van een glibberige consultant te horen dat hij met vervroegd pensioen kan – of moet, het is maar hoe je het ziet. In het nieuwe tuincentrum is geen plaats meer voor Hans. Tijdens een scène waarin Hans alleen thuiszit op de bank maakt regisseur Rita Horst al invoelbaar dat de stilte het leven van de bijna-pensionado dreigt over te nemen in het voorportaal van de dood.
Ook problematisch is dat Hans’ partner Marleen (Jacqueline Blom) als verpleegkundige nog midden in het leven staat – in haar blik is twijfel te zien: wat moet Hans straks met al die vrije tijd? Gelukkig geeft de buurman (Martin van Waardenberg) al een glimp van het leven na het werken: in het dorpshuis treedt hij op met zijn Shantykoor. Tijdens de voorstelling lijkt Hans echter het laatste stukje van zijn levensvreugde te verliezen. Zingen met mannen op leeftijd is niet wat hij zoekt; dat is geen zinvolle invulling van de tijd waar hij straks zeeën van heeft. Maar wat dan wel?
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Tweede Hans
Opnieuw presenteert Omroep MAX – na bijvoorbeeld Maud – een reeks waarin ouder worden centraal staat. Maar Tweede Hans voelt ook als een drama waarin Hans, als het afdankertje dat hij is, een tweede start kan maken. Misschien moet hij wel alle clichés – ga eens een stukje fietsen, koop een camper, ga lekker puzzelen – aan zich voorbij laten gaan en een andere draai geven aan het leven? Buiten kijf staat dat De Walle – die een fijne rol neerzet - de grote dillema’s die pijlsnel op hem afkomen pareert met een mistroostige weifelende blik waar toch nog iets van hoop in te bespeuren valt.
Tweede Hans S01, vanaf 29 april 2022 wekelijks op NPO 1 en NPO Start, en tevens in zijn geheel op NPO Plus
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!