Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Twee horrorseries die je beter kunt kijken dan The Walking Dead

  •  
28-12-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
187 keer bekeken
  •  
4215990473
Om deze vijf redenen bieden Z Nation en Van Helsing (beiden nu te zien op Netflix) een prima alternatief.
Om deze vijf redenen bieden Z Nation en Van Helsing (beiden nu te zien op Netflix) een prima alternatief.

  1. Horrorseries met een twist Zowel Z Nation als Van Helsing geven een originele draai aan een bekend gegeven. De ‘Van’ in Van Helsing is hier een Vanessa (Kelly Overton), een pittige jongedame met magisch bloed (dat vampiers terug in mensen verandert), die – letterlijk – goed van zich af weet te bijten.Ook Murphy (Keith Allan) in Z Nation blijkt immuun voor de Zombie Apocalyps. Maar, nog belangrijker: in tegenstelling tot andere ‘serieuze’ zombiefilms en –series hebben de karakters hier wel al eens van zombies en George A. Romero gehoord. Addy (Anastasia Baranova), nog zo’n dame die van aanpakken houdt, weet het treffend te verwoorden: ‘Dawn of the Dead: Geweldige film, waardeloze realiteit.’ Al zei ze dat wel vóór ze oog in oog stond met een zombietornado.

  2. Ballen Toegegeven, geen van de twee series hebben de hoge productiewaarden van The Walking Dead en zelf zijn ze ook verre van volmaakt. Maar ze hebben wel de ballen (of ‘guts’) waar het gaat om het soepeltjes afserveren van belangrijke karakters. Zonder al te veel poespas (maar in het geval van Z Nation wél met zombiebaby).

  3. Rennen, vliegen, springen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan
    Herinner je je nog het jaar dat we met z’n allen verkwistten op Hersels boerderij in seizoen 2 van The Walking Dead? Dat zal je hier niet snel gebeuren. Beide series gaan het eerste seizoen in recordtempo door plot en locaties heen. Het team in Z Nation trekt de wijde wereld in op zoek naar een dokter die uit Murphy’s bloed een vaccin kan distilleren, Vanessa’s zoektocht naar haar dochter leidt haar van een ziekenhuis, via een bunker en een paradijs genaamd Eden naar een menselijke bloedbank (en dat allemaal binnen dertien afleveringen).

  4. Bijzondere vriendschappen Hoe ongeloofwaardig de verhaallijnen soms ook zijn, een goede chemie maakt een hoop goed. Zoals die tussen de immer goedgeluimde drugdealer Doc (Russell Hodgkinson) en scherpschutter 10K (Nat Zang) in Z Nation. Maar geen vriendschap is zo raadselachtig én oprecht als die tussen de jonge vindingrijke vampierdoder Mohamad (Trezzo Mahoro) en de zwijgzame vriendelijke reus Sam (Christopher Heyerdahl, de Zweed uit Hell on Wheels) in Van Helsing.

  5. Intrigerende antihelden.Negan maakte het al pijnlijk duidelijk: Op overtrokken eendimensionale schurken zit niemand te wachten. Murphy is, op zijn zachtst gezegd, een onwillige verlosser. Een crimineel die ongevraagd wordt ingezet als proefkonijn en dat toevallig overleeft, al is hij er wel door veranderd. Net als de bloedlustige Vanessa is hij noch mens noch monster, maar iets er tussen in. Vooral Van Helsing blinkt uit in kleine persoonlijke drama’s. Want hoe ga je, als herboren mens, om met de gruweldaden die je als vampier pleegde? En wat doe je met de wetenschap dat, wanneer puntje bij paaltje komt, je niet dapper bent, maar laf? Zelfs de ontmaskering van een vingerverzamelende seriemoordenaar is een stuk complexer dan gedacht. Laat dat maar over aan showrunner Neil LaBute (In the Company of Men, Nurse Betty).

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!