Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Truth Be Told S01E01: Octavia Spencer schittert in gemankeerd drama

  •  
06-12-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
127 keer bekeken
  •  
Truth Be Told
Apple TV+ probeert zijn concurrenten bij te benen op true-crime-gebied, maar slaagt daar niet in.
Soms komen acteurs op een punt in hun carrière dat ze bezitten over genoeg gewichtigheid om een serie te kunnen dragen. Zo werd Timothy Olyphant – toen al een gevestigd acteur – in 2010 geschikt bevonden om de hoofdrol te spelen in Justified. Nichelle D. Tramble, de showrunner van Truth Be Told, schreef in 2013 dertien afleveringen voor het derde seizoen van deze populaire rouwdouwerreeks. In haar nieuw drama heeft ze Octavia Spencer gecast, als onderzoeksjournalist en podcaster Poppy Parnell. En wat toen voor Olyphant gold, geldt nu voor Spencer: het is een verademing om haar aan het werk te zien.
Parnell brak in 2000 door met de zaak rondom de 16-jarige Warren Cave (in het heden gespeeld door Aaron Paul uit Breaking Bad ). Cave zou een bekende auteur, ook nog eens zijn buurman, hebben vermoord. Destijds was Josie Buhrman (Lizzy Caplan speelt Josie en haar tweelingzus Lanie) een belangrijke getuige: zij beweerde – en dat valt te betwijfelen, zo blijkt gaandeweg – dat ze Warren over het hek had zien klimmen, die bewuste dag. Parnell steunde in haar artikelen – die haar later een baan bij de New York Times opleverden, en een Pulitzerprijs – de hele notie dat Cave een monster was.
Truth Be Told
Twintig jaar later komt ze hierop terug. Er duiken videobeelden op waaruit je zou kunnen opmaken dat de getuigenis van toen tot stand is gekomen door gemanipuleer van de politie tijdens het verhoor van Josie.
Truth Be Told
Dus trekt Parnell, die een populaire true-crime-podcast bestiert, het boetekleed aan: misschien zat ik toen wel fout, laten we dit nu uitzoeken. Daar is Cave’s moeder (Elizabeth Perkins) in eerste instantie natuurlijk niet heel blij mee: ze lijdt aan kanker, maar heeft de goede hoop dat ze haar zoon misschien in de nabije toekomst nog eens kan zien als vrij man. Ze regelt een afspraak met Cave, een personage waarop Aaron Paul zijn verbeeldingskracht kan botvieren. Veel levert het overigens niet op: het zijn de getatoeëerde hakenkruizen op zijn lijf die imponeren, en niet Pauls gewauwel en gesis.
Truth Be Told
Het lijkt erop dat Spencer goed is gecast, in een verhaal – gebaseerd op de gelijknamige roman van Kathleen Barber – dat weinig beklijft. Willen we tien uur kijken naar hoe de plot zich ontvouwt; of Cave schuldig is of niet? Of hij al een monster was, of dat hij dit in gevangenschap is geworden? De makers weten de nieuwsgierigheid van de kijker maar amper te prikkelen. Truth Be Told lijkt daarom ook meer een wanhoopsdaad: true crime is in, evenals whodunit. Maar vooralsnog hebben Netflix ( Making A Murderer ) en de zijnen (HBO heeft ook veel aardige true crime) de beste kaarten.
Truth Be Told S01, vanaf 6 december drie afleveringen bij Apple TV+, daarna elke week een nieuwe aflevering
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!