Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Top Dog S01: fijne Zweedse puzzel vol dubbele agenda's

  •  
06-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
787 keer bekeken
  •  
Top Dog
Wie zich niet stoort aan alle toevalligheden, wacht een puike thriller waarin de puzzelstukjes langzaam maar zeker op hun plek vallen.
Foto credits: Lumière
Toeval speelt een grote rol in de achtdelige serie Top Dog. Maar wie zich daar niet aan stoort, wacht een puike thriller vol dubbele agenda's en puzzelstukjes die langzaam maar zeker op hun plek vallen.
In eerste instantie lijken de verschillende verhaallijntjes in deze reeks, gebaseerd op de boeken van Jens Lapidus ( Snabba Cash ), nauwelijks met elkaar te maken te hebben. Miljonairszoon Philip Schale verdwijnt spoorloos, bedrijfsjuriste Emily probeert zich te bewijzen binnen haar firma en incasseert een paar tegenslagen, en ex-gedetineerde Teddy probeert na tien jaar brommen zijn leven weer op te pakken. Maar binnen twee afleveringen blijkt alles met elkaar verbonden te zijn en worden Emily en Teddy gedwongen om samen te werken, op zoek naar de verdwenen jonge industrieel.
Top Dog
Showrunner Veronica Zacco, die eerder aan The Bridge werkte, weet de kijker heel slim en weloverwogen stukjes van de ingenieuze puzzel te voeren. Onderwijl komen we meer te weten over de achtergrond van onze twee helden-tegen-wil-en-dank, die naar goed Zweeds Sjöwall en Wahlöö-gebruik meer pech en foute keuzes in hun leven lijken te hebben geïncasseerd dan goed is voor een mens. Er hangt voor beide hoofdpersonages veel af van of de zaak wordt opgelost of niet; alleen op die manier maken zij kans op een betere toekomst.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Top Dog
Het is geen bezwaar dat het tempo relatief laag ligt en er vrij weinig actie in de serie zit; de beelden van het winterse Zweden zijn zeer aangenaam en de acteurs zijn sympathiek genoeg. De verschillende belangen en dubbele agenda's van Emily en Teddy dragen bij aan de onderhuidse spanning die woekert in vrijwel elke scène die het tweetal samen heeft: worden ze vrienden of blijken ze uiteindelijk toch elkaars grootste vijanden?
Top Dog
Wat bij vlagen wel dreigt te irriteren is de mate waarin de makers van ons vragen de rol die toeval in het verhaal speelt te accepteren. Maar misschien past dat ook wel goed bij de deprimerende ondertoon dat de samenleving ondanks alle goede wil toch nooit zo maakbaar is als je misschien zou willen.
Top Dog S01, vanaf 7 maart 2022 bij Ziggo Movies & Series
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!