Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Tiempos de Guerra S01: spannend kostuumdrama over de Rifoorlog

  •  
18-02-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
482 keer bekeken
  •  
Tiempos De Guerra
Het Spaanse melodrama Tiempos de Guerra weeft een spannend web met amoureuze driehoeksverhoudingen, machtsstrijd en geweld tijdens de woelige Rifoorlog.
Netflix bouwt zijn catalogus uit in de niche van historische kostuumdrama’s. Na het succes van de Britse serie The Crown richt de streamingdienst zich nu op de Spaanse geschiedenis. Tiempos de Guerra speelt zich af ten tijde van de Rifoorlog.

In 1920 werd in Noord-Marokko in het Rifgebergte onder leiding van Mohammed Abdelkrim El Khattabi door de Riffijnen gevochten voor onafhankelijkheid van de Spaanse kolonisator. Tiempos de Guerra speelt zich af in juli 1921, midden in de strijd van de Spaanse regering om haar positie in de Rif-regio te handhaven tegen de rebellen. Op bevel van koningin Victoria Eugénie vertrekt een delegatie van Spaanse vrouwelijke verpleegsters van hogere klasse onder leiding van hertogin Carmen Angoloti (Alicia Borrachero) naar Marokko om een Rode Kruis ziekenhuis te stichten in Melilla. De vastberaden Julia Ballester (Amaia Salamanca) sluit zich bij de groep aan, maar niet uit onbaatzuchtigheid, alleen om haar vermiste verloofde en broer te vinden.

Het belangrijkste nieuws: Tiempos de Guerra bezwijkt niet onder het gewicht van zijn eigen ambitie. De serie gebruikt de vertrouwde formule van romantische melodrama’s, maar nu met een oorlogscontext. Gran Hotel-schrijvers Ramón Campos en Gema R. Neira weten in de eerste aflevering een gelaagd beeld te schetsen. De verpleegsters dienen zich zo snel mogelijk aan te passen aan de omstandigheden van de oorlog en het lokale ziekenhuispersoneel: slechte hygiëne, weinig instrumenten, onderlinge machtsstrijd, geheimen en sociale klassenverschillen spelen een rol, terwijl ze de levens van gewonde soldaten dienen te redden.
4517.w2953.0.b3d854a
Er zijn enkele momenten die wat weg hebben van een langdurige telenovela – zie de eerste ontmoeting en de daaropvolgende lange blikken tussen Julia en de kordate legerarts Fidel (Álex Garcia) – maar het acteerwerk (bij de meeste personages) brengt hier balans in. Het komt al wel aan bod, maar hopelijk richt de serie zich straks nog meer op de culturele en sociale botsing van de personages, met de drastische verandering die hun leven net heeft ondergaan. Een leven dat in een sneltreinvaart onwaarschijnlijke situaties toont, zoals Julia’s deelname aan een leven-of-dood operatie, ondanks het feit dat ze geen enkele ervaring heeft. Niettemin zijn de hints naar verhoudingen en ontluikende romantiek niet overheersend. De constante dreiging waarmee de levens van de personages worden beperkt houdt de serie spannend.

In een oorlog komt de ware aard van de mens naar boven. Mensen hebben het vermogen om zowel moedig als laf, mededogend of vernietigend te zijn. Hoe ieder personage ervoor kiest om bij een geliefde, een vriend, of een (waargenomen) vijand te zijn, is waar de kracht van Tiempos de Guerra ligt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!