de Lagarde

Thin Ice S01E01: ecothriller met diepgang

  •  
24-10-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
246 keer bekeken
  •  
Thin Ice
In Groenland gesitueerd Zweeds drama over een scheepskaping intrigeert vanaf de eerste minuut.
Veel Scandinavische thrillers staan de laatste jaren in het teken van de relatie tussen Rusland en het Noord-Europese gebied. Misschien wel omdat televisiemakers – in zekere zin professionele doemdenkers – de bui al zien hangen. Zo azen de Russen op de arctische cirkel, vanwege de aanwezigheid van oliebronnen. In het gefictionaliseerde Zweedse drama Thin Ice probeert de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken, Elsa Engström (Lena Endre), via een internationaal verdrag te voorkomen dat het noordpoolgebied zal worden geëxploiteerd door oliebedrijven. Ze is voornemens om haar plan te bespreken tijdens een grote vergadering in Groenland, maar de kaping van een onderzoeksschip in de Arctische Zee gooit roet in het eten.
Engström zou aanwezig zijn op dat schip, maar zegde op het laatste moment af. In haar plaats is haar adviseur Viktor Baker (Alexander Karim) gegaan. Net voor de gijzeling facetimet hij met zijn zwangere vrouw Liv (Bianca Kronlöf), die vanuit haar Zweedse woonkamer ziet hoe gewapende mannen het dek bestormen. Zijn het terroristen? Of zijn het de Russen die al kenbaar hebben gemaakt bezwaren te hebben tegen het verdrag? Het lijkt op het laatste. Niettemin reist Liv op eigen houtje, in het kielzog van de eigenaar van het schip (een Zweedse invloedrijke miljardair), af naar het Groenlandse Tasiilaq.
Thin Ice
Tussendoor tonen de makers dat de oorspronkelijke bewoners van Groenland het zat zijn de speelbal te zijn van internationale politiek. Ze worden steevast genegeerd en mogen niet deelnemen aan onderhandelingen. Maar ze worden wel geacht Engström en haar gevolg op vrolijke wijze te onthalen. Met deze pijnlijke extra dimensie geeft Thin Ice een aardig compleet beeld van de problematiek op Groenland, geacteerd door een cast die een combinatie is van de crème de la crème van Zweedse acteurs (Johannes Kuhnke uit Force Majeure; Nicolas Bro uit Nymphomaniac) en Groenlanders (Nukâka, de vrouw van Nikolaj Coster-Waldau uit Game of Thrones; Angunnguaq Larsen speelt een politieagent).
Thin Ice
In dat opzicht is Thin Ice een ecothriller – onder deze noemer wordt het televisiedrama aan het buitenland verkocht – met diepgang. Onderhoudend maar met idealen; spannend maar ook informatief. Waarschijnlijk omdat de makers weten dat je niet een serie kan situeren in Groenland zonder iets over de context van het land te melden. Omdat we eigenlijk helemaal niet zoveel weten over zijn bewoners, en het Arctische gebied an sich. Dat maakt dat Thin Ice intrigeert vanaf de eerste minuut. Ondanks het al flink verzadigde thema.
Thin Ice S01, vanaf 16 oktober 2020 in zijn geheel bij NPO Plus, vanaf 24 oktober wekelijks op NPO 2 en NPO Start.
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!