Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

The Woods S01E01-03: solide mysterie

  •  
13-06-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
513 keer bekeken
  •  
The Woods
De Poolse adaptatie van Harlan Cobens roman mondt uit in een stijlvol misdaaddrama.
Tranende ogen in een met angst verwrongen gezicht. Een wazig beeld van een hand met een pistool op de kijker gericht. ‘Alles gaat niet langzamer als er een pistool op je wordt gericht’, aldus de voice-over van de openbare aanklager Pawel Kopinski (Grzegorz Damiecki). De openingsscène geeft een duidelijk signaal af: een donker mysterie zal langzaam worden ontrafeld, terwijl informatie mondjesmaat naar buiten sijpelt.
De Amerikaanse misdaadschrijver Harlan Coben heeft een 14-delige overeenkomst met Netflix gesloten, waarbij de streamingdienst zijn werk zal verfilmen, wat eerder resulteerde in de spannende series Safe en The Stranger. In de Netflix-serie The Woods (originele titel: W głębi lasu) wordt de setting van de gelijknamige roman van Coben verplaatst naar Polen.
The Woods
Volgens Pawel liep in 1994 zowel de zomer als zijn kindertijd ten einde. In die verdoemde, hete zomer was Pawel (de jongere versie wordt gespeeld door Hubert Milkowski) jeugdbegeleider van een zomerkamp. Samen met zijn jongere zus, Kamila, brengt hij de dagen door met het maken van nieuwe vrienden, zwemmen in het meer, drinken en ontluikende jeugdliefdes. Totdat hier op een avond een einde aan komt en vier tieners uit het kamp – waaronder Kamila – worden vermist. Twee verminkte lichamen duiken op, maar twee tieners zijn spoorloos verdwenen. 25 jaar later gaat hij op zoek naar antwoorden omtrent de verdwijning van zijn zus.
The Woods
In het heden werkt Pawel aan een spraakmakende verkrachtingszaak, terwijl hij in zijn persoonlijke leven worstelt met de zorg voor zijn dochter nadat zijn vrouw aan kanker is overleden. Steeds sneller raken het heden en het verleden met elkaar verstrengeld in gelaagde tijdlijnen – waarbij de focus verschuift naar de band tussen Pawel en zijn eerste liefde Laura (Agnieszka Grochowska, jongere versie vertolkt door Wiktoria Filus). Door de hereniging van de twee jeugdliefdes en een lijk dat opduikt, lijkt het erop dat de oude zaak weer kan worden heropend, en de geesten uit het verleden in het daglicht zichtbaar worden.
Hoewel enkele flashbacks goed werken om het plot te sturen, is het soms vervelend dat de emotionele momenten van de serie hieruit voortvloeien. Overigens zijn in de eerste afleveringen de flashbackscènes wel sterker dan de moderne tijdlijn, omdat het mysterie, wie wel en niet betrouwbaar is, hier aantrekkelijker is. Regisseurs Leszek Dawid en Bartosz Konopka maken goed gebruik van de locatie waar het donkere bos er meedogenloos uitziet. Het korrelige beeld en de uitstekende internationale soundtrack versterken de groeiende, grimmige toon.
The Woods
The Woods is niet onderscheidend genoeg binnen het genre - vanwege de standaard drama-elementen die hier worden gehanteerd - maar ondanks dat gegeven blijft het een solide misdaaddrama.
The Woods S01, vanaf 12 juni 2020 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!