Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

The Witcher S01E01: Superman als monsterjager

  •  
19-12-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
The Witcher
Henry Cavill bestrijdt monsters in Game of Thrones-surrogaat.
De immens populaire achtdelige boekenreeks rondom The Witcher (een soort Middeleeuwse monsterjager met bovennatuurlijke gaven), geschreven door de Poolse auteur Andrzej Sapkowski, werd eerder al omgevormd tot stripboeken, kaartspellen en videogames. Netflix had enige tijd een propositie voor een speelfilm op tafel liggen, maar een Netflix-producent had een beter idee: waarom starten we geen franchise? Oftewel: met een archief aan bronmateriaal zou je minstens een drietal seizoenen kunnen maken. En je hoeft niet te vrezen dat de pagina’s op een gegeven moment – zoals bij Game of Thrones wel het geval was – opraken.
De dramaserie is bovendien vooralsnog ook een sterker product in de Netflix-keten dan de speelfilm (hoewel er argumenten zijn die inmiddels voor de film pleiten – zie Marriage Story en The Irishman ). Er speelt ook iets anders: nu Game of Thrones van de buis is, is er een vacuüm ontstaan. Het lijkt er evenwel niet op dat de zucht naar fantasy (bloederige kostuumdrama’s met bovennatuurlijke elementen) ineens is verdwenen. The Witcher lijkt hierop in te spelen.
The Witcher
Het verhaal draait om een monsterjager, dé Witcher, gespeeld door ‘Mr. Superman’ Henry Cavill. In de openingsscène van de pilotaflevering baant hij zich een weg door een grauw en zompig moeras, waar hij en passant onder water een gigantisch wezen aan zijn zwaard rijgt. Hierop belandt hij in de vesting Blaviken, waar hij een ontmoeting heeft met een tovenaar, en waar hij als eenling en buitenstaander geenszins geliefd is. Witchers resideren dan ook liever in de luwte – maar soms moet je uit noodzaak je gezicht laten zien.
The Witcher
Overigens laat de fantasyreeks zich ook omschrijven als een western, waarin de Witcher zich zal ontfermen over twee vrouwelijke personages: prinses Ciri (Freya Allen) en Yennefer (Anya Chalotra). Gedrieën zullen ze het kwaad – in welke hoedanigheid dan ook; monster of mens – moeten bestrijden.
The Witcher
Wie overigens de boeken niet heeft gelezen, zal in sommige gevallen van een koude kermis thuiskomen. De pilotaflevering zit vol met curieus jargon (wat is een kikimora?) en een keur aan personages. Veel expositie betekent goed opletten. Waarmee de doelgroep van The Witcher dan ook de fans van het eerste uur lijkt. Wie niet direct behoefte heeft aan een Game of Thrones-surrogaat zal dit groteske drama dan ook prima links kunnen laten liggen.
The Witcher S01, vanaf 20 december 2019 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!