Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

The Watcher S01E01: een echt spookhuis

  •  
13-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
273 keer bekeken
  •  
The Watcher
Nieuwe true-crime-reeks van de makers van Dahmer en American Horror Story is een echte whodunit, die draait om een familie die in hun nieuwe villa wordt gestalkt.
Dean (Bobby Cannavale) en Nora Brannock (Naomi Watts) willen graag met hun kinderen van het luidruchtige New York verhuizen naar de rustige idylle van het landelijke New Jersey. Ze komen terecht in Westfield, waar tennisbanen, parken en oprijlanen het lommerrijke zicht bepalen. ‘Oh mijn God, wat is het hier mooi’, verzucht Nora tijdens een autorit door het plaatsje. Dean vult aan: ‘Paradijs.’ Uiteindelijk komt de familie – na een opmerkelijke bezichtiging, waarbij een stel vreemde snuiters zich ook melden – terecht in een statige villa. Als ze eenmaal hun intrek nemen in het pand, dan beginnen ze brieven te ontvangen.
Een mysterieus figuur heeft zich ‘al twee decennia’ ontfermd over het huis en is blij met de komst van het ‘jonge bloed’,  zoals hij de kinderen van het stel noemt. Wie is deze mysterieuze briefschrijver? Scenaristen Henry Joost en Ariel Schulman wijzen in de pilotaflevering een keur aan verdachten aan: de passief-agressieve buren van de Brannocks (Richard Kind en Margo Martindale in bijpassende outfits); de rare overbuurvrouw (Mia Farrow) en haar echtgenoot (Terry Kinney), die voortdurend in de dinerlift van de Brannocks (!) klimt. Of misschien toch de makelaar (Jennifer Coolidge), die het huis – dat zo’n 1,3 miljoen dollar kost – sleet aan de familie.
The Watcher
The Watcher is dus een echte whodunit. Met de nadruk op echt: het zevenluik is gebaseerd op een waargebeurd verhaal dat in 2018 werd opgetekend in een artikel in New York Magazine. Over een stalker die een familie terroriseert. Daar moet je als geïnteresseerde kijker misschien niet al te veel over opzoeken. Overigens is de rol van Farrow als weirdo interessant: die memoreert aan Rosemary’s Baby (1968), over een jonge vrouw die niet doorheeft dat ze tussen een stel leden van een sekte woont. De Brannocks lijken in een soortgelijke situatie te zijn beland, waarin iedereen tegen hen is. Interessante horrorparallellen dus.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
The Watcher
En over horror gesproken. De makers van The Watcher – Ryan Murphy en Ian Brennan - hebben al ruimschoots ervaring met een woning waarin het spookt: zie American Horror Story: Murder House (2011). In die zin lijkt het qua cast en scenaristen wel goed te zitten in The Watcher.
The Watcher S01, vanaf 13 oktober 2022 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!