Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

The Walking Dead: World Beyond S01E01-02: zelfde zombies, schone lei

  •  
04-10-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
404 keer bekeken
  •  
The Walking Dead: World Beyond
Fear the Walking Dead speelde zich af voor The Walking Dead; World Beyond blikt juist verder vooruit. Is er een toekomst voor de mensheid? Of is dit onze zwanenzang?
Een ding moet je de makers achter het tv-universum van The Walking Dead nageven: ze weten goed hoe ze opnieuw moeten beginnen. Het is ook een slimme strategie: met een spin-off kan je voortborduren op het succes van het originele merk – The Walking Dead – maar je begint ook met een schone lei, met nieuwe personages waar je je nog niet aan hebt kunnen ergeren (ik heb het over jou, Althea/Maggie Grace, in Fear the Walking Dead ) en die nog niet zo populair zijn dat ze eigenlijk niet meer dood kunnen (tenzij de acteurs er zelf genoeg van hebben).
In The Walking Dead werden we, samen met Rick Grimes (Andrew Lincoln), wakker in een wereld waar de zombies al hadden overwonnen. Fear the Walking Dead (2015) sprong juist terug in de tijd, en bekeek alles vanuit het gezichtspunt van een gezin in Los Angeles aan het begin van de Apocalypse. Inmiddels zijn de twee series wat betreft tijdslijn steeds dichter bij elkaar gekomen, zeker toen Morgan (Lennie James) vanuit The Walking Dead de overstap naar Fear the Walking Dead maakte.
The Walking Dead: World Beyond
The Walking Dead: World Beyond speelt zich juist af na The Walking Dead. Tien jaar na een niet nader benoemde doemsdag, die door de personages wordt omschreven als ‘de avond dat de lucht naar beneden kwam’, hebben veel van de mensen hun normale leven weer opgepakt. Met een beetje goede wil kunnen ze zelfs even vergeten dat het enige dat hen van de zombies scheidt een muur is. Al sijpelt de realiteit soms wel in kleine details binnen, zoals in de wapenstokken met uitschuifbare messen, en de tralies voor de deuren van terminale mensen, zodat ze er later als zombies – hier ‘empties’ genoemd – niet makkelijk uit kunnen.
The Walking Dead: World Beyond
Misschien was een beetje kennis van de buitenwereld toch geen overbodige luxe geweest, zo ontdekken zussen Iris (Aliyah Royale) en Hope (Alexa Mansour) wanneer ze er, samen met twee buurtgenootjes, op uit trekken om hun vader te vinden, die zich ergens in de buurt op een geheime militaire basis moet bevinden. Ze worden op de hielen gezeten door Felix (Nico Tortorella, Josh uit Younger ), een militair die hun vader heeft beloofd zijn dochters veilig te houden, en zijn collega Huck (Annet Mahendru).
The Walking Dead: World Beyond
Aan de hand van twee afleveringen is er nog niet heel veel over het verloop te zeggen, maar de centrale personages zijn in ieder geval sympathiek genoeg. Het is vooral leuk om Mahendru eens als een heel ander personage dan als de gedoemde dubbelspion Nina Krilova in The Americans te zien. En er is een interessante dynamiek tussen de twee zussen. Waar Hope binnen de omheining een ongeleid projectiel is, is zij buiten juist de meest behoedzame van de twee. De verantwoordelijke Iris daarentegen, doet juist alles fout wanneer ze in de boze buitenwereld haar eerste zombie tegenkomt (als ik iemand moet nomineren voor toekomstig meest irritante personage, dan ga ik voor haar).
The Walking Dead: World Beyond
En dan is er nog Julia Ormond ( Mad Men , First Knight, Sabrina) als Elizabeth, het hoofd van de Civic Republic Military, een mysterieuze militaire organisatie waar Althea in het vijfde seizoen van Fear the Walking Dead ook al eens zijdelings mee in aanraking kwam. Zijn Elizabeth en haar compagnie te vertrouwen? Het feit dat ze iedereen steeds vertelt dat ze inderdaad echt te vertrouwen zijn, is waarschijnlijk geen goed teken.
The Walking Dead: World Beyond, vanaf 2 oktober 2020 wekelijks op Amazon
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!