Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

The Walking Dead S08E09: door op de ingeslagen weg

  •  
26-02-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
The Walking Dead S8
(spoilervrij!) De doorstart van het achtste seizoen van The Walking Dead draait vooral om de vraag of het geliefde personage Carl Grimes inderdaad sterft. Nieuwe fans zullen niet worden gewonnen; trouwe kijkers blijven zich afvragen wat het eindpunt van de strijd tussen goed en kwaad wordt.
Na een opvallend lange pauze (bijna drie maanden) komen fans van The Walking Dead er deze week eindelijk achter of Carl, de geliefde zoon van hoofdpersonage Rick Grimes, in een Walker verandert of niet.

De voortekenen zijn ongunstig; de kans dat de petities die fans in december lanceerden showrunner Scott Gimple op andere gedachten hebben gebracht lijkt klein. Als hij sterft, wijkt de tv-serie af van de comic-reeks waar The Walking Dead in eerste instantie op gebaseerd werd. Zo'n stoutmoedige keuze zal ongetwijfeld net zulke gemixte reacties oproepen als de opening van seizoen zeven, waarin twee geliefde personages op gruwelijke wijze werden afgemaakt. Het toegenomen sadisme en expliciete geweld in het vorige seizoen deed pakweg een kwart van de kijkers doen afhaken. Bovendien viel de nieuwe schurk, de manipulatieve Negan (Jeffrey Dean Morgan), bij lang niet iedereen in goede aarde.

Het is sowieso de vraag welke weg The Walking Dead in de tweede helft van het achtste seizoen (en het al aangekondigde negende seizoen ) in zal slaan. De kritiek zwol de afgelopen jaren aan dat het verhaal over de overlevenden van de zombie-apocalyps net als Lost niet exact leek te weten wat het eindpunt van het verhaal zou moeten worden. De serie die in eerste instantie opviel door het knappe evenwicht tussen horror en intermenselijke gevoelens en problemen leek ten onder te gaan aan zijn eigen succes; een kwaal die vaker voorkomt bij successeries die te lang doorgaan. De balans tussen hoop en wanhoop waar de groep overlevenden tussen heen en weer werd geslingerd, leek zoek; er restte slechts naargeestigheid en onbarmhartigheid. De serie leek vast te zitten.

Ongeacht of Carl sterft is de vraag wat de climax wordt van de strijd tussen Rick Grimes en Negan; aan het begin van de heftige aflevering Honor wordt de ommuurde stad Alexandria gebombardeerd door de beter bewapende Saviors. Maar van de gehoopte nieuwe richting is in deze negende episode van seizoen acht verder nog niets te merken. Showrunner Gimple, die onder meer de bekritiseerde 'torture porn' inbracht, neemt na de tweede helft van seizoen acht afscheid en draagt de serie over aan hoofdschrijver Angela Kang. Zij heeft hopelijk in de verte een mooie ontknoping in gedachten, teneinde de trouwe fans te belonen voor het niet afhaken na de zwakkere momenten de afgelopen jaren.
The Walking Dead S08 is vanaf vanavond (uitzendtijd 22.00 uur) weer elke maandag te zien op zender Fox.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!