Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

The Victim S01: intrigerend en hartverscheurend

  •  
16-10-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
584 keer bekeken
  •  
The Victim
Een miniserie over verdriet, wraak en vergiffenis.
Foto credits: BBC
Elk verhaal heeft twee kanten, elke zaak kent een dader en een slachtoffer. Maar wat als de dader het slachtoffer wordt, en het slachtoffer de dader?
In vier afleveringen slaagt de mini-crimeserie The Victim erin om de kijker mee te nemen in de complexiteit van verdriet, hulpeloosheid, wraak en vergiffenis. De serie is geschreven en bedacht door Rob Williams, die ook schreef voor Killing Eve , The Man in the High Castle en DCI Banks.
De serie begint met de eerste dag van een rechtszaak in Edinburgh. Het camerawerk is slim gedaan, waardoor je niet direct door hebt wie er terecht staat. Daarna wisselt het verhaal tussen scènes in de rechtbank en de gebeurtenissen die hier naartoe hebben geleid.
The Victim
‘Als je je gedraagt als slachtoffer, word je als zodanig behandeld’, zegt Anna Dean (Kelly Macdonald; The Child in Time , Boardwalk Empire) tegen haar patiënt. Dit, ironisch genoeg, is precies hoe Anna zich gedraagt voor het grootste gedeelte van de serie. Anna sleept sinds de moord op haar negenjarige zoontje Liam veertien jaar geleden een lading schuld, verdriet en wrok met zich mee. De moordenaar bekende schuld, moest zeven jaar de cel in en kreeg daarna een nieuwe identiteit. Anna voelt zich verraden door het rechtssysteem en probeert sinds de vrijlating van deze Eddie J. Turner zijn nieuwe identiteit te achterhalen. 
Nu de 28-jarige Craig Myers (James Harkness) het slachtoffer is geworden van ernstige mishandeling, nadat zijn naam en adres online werden gezet door iemand die beweert dat hij Eddie J. Turner is, is ze ervan overtuigd dat ze hem heeft gevonden. Anna is vastberaden om hem te ontmaskeren, tegen elke prijs. 'Ik doe eindelijk iets, in plaats van hulpeloos te zijn.' Maar is degene die zij beschuldigt wel echt Eddie J. Turner? En is wraak de manier om gerechtigheid te krijgen voor de dood van Liam?
The Victim
De serie speelt op meesterlijke wijze met het thema vergiffenis door het parallel aan de verleiding van voor eigen rechter spelen te plaatsen. Het laat de consequenties zien van een online heksenjacht én de emotionele nasleep in een gezin na een heftig misdrijf. Het geeft kritiek op het rechtssysteem dat er niet altijd voor slachtoffers – of nabestaanden – is en laat de complexiteit van ‘verdergaan’ en moordenaars die zelf ook een kind zijn zien.
The Victim lijkt geïnspireerd door de moord op de tweejarige James Bulger in 1993, waarbij zijn moordenaars ook een nieuwe identiteit kregen na hun vrijlating in 2001.
The Victim S01, vanaf 17 oktober 2020 wekelijks op NPO 2 en NPO Start, en tevens in zijn geheel op NPO Plus.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!