Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

The Unlikely Murderer S01: fascinerende Zweedse miniserie

  •  
07-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
849 keer bekeken
  •  
The Unlikely Murderer
Intrigerend verhaal over hoe de vermoedelijke moordenaar van premier Olof Palme door falend politieonderzoek vrijuit ging.
Wie heeft de Zweedse premier Olof Palme op straat vermoord in 1986? Ondanks dat de Zweedse politie vorig jaar een officieel statement uitbracht dat zij Stig Engström als de moordenaar zien, blijven de meningen verdeeld. Maar Engström is overleden en daarmee is de zaak gesloten. De Zweedse miniserie The Unlikely Murderer probeert – op basis van het boek van Thomas Petterson over de moord – in te vullen wat er die fatale nacht is gebeurd en schetst een portret van 'Skandiaman' Stig Engström.
De serie is gedramatiseerde true crime van hoog niveau: het blijft dicht bij de realiteit en weg van sensatie. De makers hebben de Zweedse jaren tachtig zorgvuldig en gedetailleerd gerecreëerd met grote brillen, dikke truien, en veel drank en sigaretten. Halverwege de serie wordt schrijver Pettersson geïntroduceerd, die in 2008 begon met zijn onderzoek naar de moord op Palme.
The Unlikely Murderer
Robert Gustafsson geeft met gezichtsprotheses gestalte aan Engström. De grafisch ontwerper van verzekeringsbedrijf Skandia wordt geportretteerd als iemand die het middelpunt van grapjes is bij zijn ‘vrienden’ en ontzettend verlangt om ergens bij te horen en geaccepteerd te worden. Na de moord op Palme positioneert hij zichzelf als de belangrijkste getuige van de moord; hij getuigt zelfs in de rechtbank. Hij hunkert naar aandacht en belt kranten om interviews te geven. Zijn vrouw Margareta (Eva Melander, Snow Angels ) lijkt hem te verdenken, maar we leren niet veel over haar personage.
The Unlikely Murderer
Tijdens het onderzoek wordt Engström als onbelangrijk en niet relevant gezien. Door zijn onsamenhangende verhaal, dat wordt tegengesproken door andere getuigen, wordt hij gezien als ongeloofwaardig in plaats van als verdacht, zoals je zou verwachten. Alleen detective Arne Irvell (Peter Andersson), die bijna met pensioen gaat, verdenkt de Skandiaman. Maar zijn verdenkingen worden door zijn baas Hans Holmér (Mikael Persbrandt, Sex Education ) weggewuifd.
The Unlikely Murderer
Holmér is namelijk meer geïnteresseerd in het aan het licht brengen van een internationale groep die achter de moord moet zitten, want een eenling die de moord bij toeval pleegt is wel heel onwaarschijnlijk, toch?
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
The Unlikely Murderer
The Unlikely Murderer laat zien dat de politie verbijsterend slecht heeft gehandeld tijdens de zaak, waardoor de moordenaar vrijuit kon gaan. En de serie weet bovendien scherp weer te geven hoe mannelijke trots omslaat naar giftigheid en niet alleen schadelijk is voor vrouwen, maar ook voor mannen.
The Unlikely Murderer S01, vanaf 5 november 2021 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!