Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

The Undoing S01E01-05: zeer verslavend zesluik

  •  
26-10-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
155 keer bekeken
  •  
The Undoing
Nicole Kidman en Hugh Grant spelen een echtpaar in meeslepend moordmysterie.
Foto credits: HBO
Showrunner David E. Kelley en actrice Nicole Kidman slaan in The Undoing opnieuw de handen ineen. In een drama dat op soortgelijke wijze begint als hun succeshit Big Little Lies : met een kliek vol steenrijke moeders met geprivilegieerde kinderen. Psychiater Grace Fraser (Nicole Kidman) is onderdeel van een commissie die voor de dure privéschool van haar zoontje in New York jaarlijks een decadent liefdadigheidsgala organiseert. Grace en haar vriendinnen – die allemaal succesvol zijn in hun métier – kijken met argusogen naar de nieuwe commissiegenoot in hun midden: twintiger Elena Alves (Matilda De Angelis) heeft haar zoon onlangs ingeschreven op de school die 50.000 dollar per jaar kost.
Waarop onder de vrouwen direct de vraag rijst: waar betaalt ze dat van? Want Elena, zo blijkt, is een weinig succesvolle kunstenaar met een beduimeld ateliertje in de New Yorkse wijk Harlem. Niettemin zorgt Grace ervoor dat Elena zich op haar plek voelt. Totdat er een aantal opmerkelijke zaken gebeuren: tijdens de vergadering van de commissie haalt Elena haar borst uit haar shirt om haar baby te voeden – en daar zijn niet alle tafelgenoten blij mee. Later treft Grace Elena poedelnaakt in de kleedkamer van haar sportschool, met een ongemakkelijk gesprek tot gevolg. En een plotselinge zoen in de lift maakt de zaken nog schimmiger.
The Undoing
Als Elena vervolgens op brute wijze wordt vermoord, dan vraag je je af of David E. Kelley in de openingsscènes van The Undoing de kijker expres zand in de ogen strooit. Want Grace zou de verdachte kunnen zijn. Maar dat haar echtgenoot Mike (Hugh Grant) met de noorderzon is vertrokken vinden de lokale rechercheurs (gespeeld door Édgar Ramírez en Michael Devine) een stuk boeiender. Want er wordt ook een link gesuggereerd tussen de partner van Grace (een populaire, charmante oncoloog) en Elena. En in de vier afleveringen die hierop volgen trekt de mist nauwelijks op. Het wordt alleen maar erger: ook Elena’s echtgenoot Fernando (Ismael Cruz Córdova) komt in het vizier van de politie.
The Undoing
Maar The Undoing draait vooral om Grace, en hoe haar ogenschijnlijk perfecte New Yorkse jetsetleventje ineens implodeert; hoe stille wateren diepere gronden hebben dan ze ooit had kunnen vermoeden. Deze invalshoek is tamelijk cliché, zeker in combinatie met het conflict tussen rijke witte mensen (Grace en haar gevolg) en arme mensen van kleur (Elena en Fernando). In dat opzicht speelt The Undoing – gebaseerd op een roman van Jean Hanff Korelitz uit 2014 – bijvoorbeeld leentjebuur bij het niet onaardige The Night Of (2016): een drama dat eveneens draait om een moord en de rechtszaak die erop volgt.
The Undoing
Tóch weten de makers het drama zo verleidelijk te maken dat je smacht naar een antwoord op de mysteries die worden voorgespiegeld. Dat ligt ten dele aan de cast. Hugh Grant is de personificatie van charmant, waardoor je als kijker moeite krijgt om je hem in te beelden als bloeddorstig wezen. En Nicole Kidman weet altijd wel iets spannends te maken van haar personages – hoewel haar New Yorkse accent af en toe wel érg Australisch klinkt. Hoe dan ook zullen veel kijkers willen weten: is The Undoing net zo goed als Big Little Lies? Het antwoord daarop is: nee.
The Undoing
Maar dat mag de pret niet drukken, want The Undoing zal in zijn genre zeker een van de sterkere titels van dit najaar zijn.
The Undoing S01, vanaf 26 oktober 2020 wekelijks bij Ziggo Movies & Series.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!