Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

The Trial of Christine Keeler S01E01-02: fijnzinnig drama over onwerkelijk schandaal

  •  
22-04-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
141 keer bekeken
  •  
The Trial of Christine Keeler
Zesdelig Brits drama over de roemruchte Profumo-affaire uit de jaren zestig is een fascinerende en zwoele dwarsdoorsnede van een roerige tijd.
Foto credits: Ben Blackall/Ecosse Films/BBC
De eerste aflevering van The Trial of Christine Keeler begint met de boodschap dat het Britse televisiedrama is gebaseerd op een waargebeurd verhaal dat je met de grootste fantasie niet zou kunnen verzinnen. De makers beklemtonen hiermee dat de realiteit soms spannender is dan fictie, en ze hebben volstrekt gelijk: de perikelen rondom de Profumo-affaire – het liefdesavontuur tussen callgirl Christine Keeler en minister van Oorlog John Profumo aan het begin van de jaren zestig - lenen zich uitstekend voor een eigentijdse dramatisering (het schandaal werd al vaker verfilmd).
Uit het fijnzinnige kostuumdrama blijkt eens te meer hoe 'een vrouw in potentie gevaarlijker kan zijn dan de atoombom'. Sophie Cookson speelt Christine Keeler, een jonge vrouw die in het Londen van 1961 haar geluk wil beproeven als actrice. Als dat niet lukt, slaat ze een andere weg in. Al snel ontmoet ze osteopaat en organisator van seksfeestjes Stephen Ward (James Norton). Via hem leert ze een aantal hooggeplaatste figuren kennen, waaronder een attaché van de Sovjet-Unie. Het zal dan ook geen verrassing zijn dat Keeler en haar vrienden gaandeweg op de radar van de geheime dienst MI5 verschijnen.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
The Trial of Christine Keeler
De combinatie van lust en geopolitieke belangen, in het midden van de Koude Oorlog, blijkt funest. Hoewel het uiteindelijk de relaties van Keeler met twee zwarte mannen zijn die de boel aan het rollen brengen – racisme is ook een thema in het drama. The Trial of Christine Keeler laat zich in die zin omschrijven als een fascinerende en zwoele dwarsdoorsnede van een roerige tijd.
The Trial of Christine Keeler, vanaf 16 april 2020 in zijn geheel op NPO Plus, en vanaf 23 april wekelijks op NPO 2 en NPO Start
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!