de Lagarde

The Third Day S01E01: vervreemdend en zwoel

  •  
15-09-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
137 keer bekeken
  •  
The Third Day
Jude Law speelt een man die vastzit op een mysterieus eiland waar niets is wat het lijkt.
In een bos stuit Sam (Jude Law) op een jonge vrouw die op miraculeuze wijze een zelfmoordpoging overleeft. Hij besluit haar terug naar haar ouders te rijden, die woonachtig zijn op een mysterieus eiland. Het is eb, dus de toegangsweg is vrij. Sam moet vervolgens snel terug, om een ambtenaar om te kopen, maar het geld wat hij daarvoor heeft vrijgemaakt is gestolen, zo’n 40.000 pond. En het begint ook alweer vloed te worden. Waarop het lijkt alsof hij in ieder geval zal moeten overnachten op de plek die zich al vrij snel laat omschrijven als omineus.
De jonge vrouw blijkt de dochter van een echtpaar dat de lokale pub bestiert (mooie rollen van Paddy Considine en Emily Watson). Kastelein Martin (Considine) vertelt Sam met een grote glimlach ‘waartoe de eilandbewoners allemaal in staat zijn’. De lokale tradities passeren de revue, begeleid door getrommel in de verte. Later op de avond ontmoet Sam een curieuze vrouw (Katherine Waterston) in de bar, die hem vertelt over een festival dat jaarlijks wordt gehouden op het eiland. Alles lijkt erop te duiden dat de beste man zich begeeft in een sekte.
The Third Day
Of misschien wel in het vagevuur. Want het is wel toevallig, dat hij ineens niet meer terug kan naar het vasteland. Dit alles memoreert aan de beroemde cultfilm The Wicker Man (1973): over een Engelse legende. Gesitueerd in een kleine gemeenschap waar een buitenstaander akelige intriges ontdekt. Geworteld in Keltische sagen. The Third Day zal ook vast zo’n verklaarbare oorsprong hebben. Considine noemt zijn vrouw bijvoorbeeld ‘een geinige vis’. Waarop je als kijker denkt: maar hebben we hier te maken met een vissersvolk? Of zijn de mensen vissen? Origineel is het dus niet, maar wel buitengewoon intrigerend.
The Third Day
Showrunners Felix Barrett en Dennis Kelly kiezen daarnaast voor gesatureerde kleuren – groen wordt knalgroen – en groothoeklenzen. Met een beklemmende sfeer tot gevolg, die bij vlagen doet denken aan de ‘moderne Wicker Man’: Midsommar (2019). Het werkt, incluis de dromerige soundtrack, heerlijk vervreemdend. (In het tweede deel van The Third Day staat trouwens de komst van een vrouw (Naomie Harris) op het eiland centraal, waardoor je de perikelen vanuit een ander perspectief ziet.)
The Third Day, vanaf 14 september 2020 wekelijks bij Ziggo Movies & Series
 
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!