de Lagarde

The Split S01: vrouwelijke hoofdrollen en Barry Atsma

  •  
30-04-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
222 keer bekeken
  •  
The Split
De serie over scheidingsadvocaten geeft de complexiteit van de liefde realistisch weer.
Foto credits: BBC
‘De liefde die er aan het begin was, is er aan het einde nog steeds’, zegt scheidingsadvocate Ruth Defoe (Deborah Findlay, Collateral ) in de laatste aflevering. The Split gaat over de familie Defoe die, met uitzondering van de jongste dochter Rose (Fiona Button), allemaal succesvolle familierechtadvocaten zijn.
Echtscheidingen staan dus centraal, maar er wordt niet vol pessimisme over het huwelijk gepraat. De serie zoekt in alle afleveringen juist naar de emotionele complexiteit en hoop die ‘de liefde’ met zich mee kan brengen. Er wordt eigenlijk helemaal niet veel gescheiden in The Split. Sterk aan de serie is dan ook dat het de (soms irrationele) romantische gevoelens tussen partners heel menselijk neerzet, zonder deze te veroordelen of te romantiseren.
8721.w2000.0.86701d1
Minder verrassend zijn de clichématige karakteristieken van de familie: een succesvolle, maar emotioneel afstandelijke en alleenstaande moeder, een zorgzame oudste dochter die de last van haar wereld op haar schouders draagt, een middelste dochter die vrijgezel is, een kinderlijke jongste dochter en een afwezige vader die plots na dertig jaar weer opduikt. Toch worden de personages boeiend door de geloofwaardige chemie tussen de acteurs.
8722.w2000.0.430a927
De hoofdrol is voor Nicola Walker ( Unforgotten , River , Collateral ), die oudste dochter Hannah portretteert. Ze heeft het familiekantoor Defoe recent verlaten en werkt nu voor Noble & Hale. Hier werkt ze samen met haar oude vlam Christie ( Barry Atsma ). Zus Nina (Annabel Scholey) werkt nog wel met haar moeder, en haar personage ontwikkelt zich misschien wel het meest in de serie. En Rose staat op het punt te gaan trouwen met de aandoenlijke James (Rudi Dharmalingam).
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
8719.w1590.0.8a9af40
Omdat The Split over high-end advocaten gaat, zijn de zaken die zij aannemen ook van een hoog kaliber. Zo is er een zaak over ingevroren embryo’s, moeten er huwelijkse voorwaarden worden opgesteld voor een Premier League-speler en is er een ‘Divorce D-day’ wanneer een buitenechtelijke datingsite gehackt wordt. Ook is er gedurende het hele seizoen een turbulent dispuut gaande tussen multimiljonairskoppel David (Stephen Tompkinson, DCI Banks ) en Goldie (Meera Syal, Broadchurch ) McKenzie, waardoor de zussen en de moeder tegenover elkaar komen te staan.
Noemenswaardig is dat de serie meerdere gemixte koppels laat zien, waarbij de verschillen in etniciteit niet problematisch belicht worden.
The Split S01, vanaf 1 mei 2022 bij Ziggo Movies & Series.
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!