Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

The Society S01E01-02: hormonale anarchie

  •  
11-05-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
107 keer bekeken
  •  
The Society
The Society belooft ongebreidelde chaos, maar de serie is maar net overtuigend.
‘De wereld staat niet zomaar op zijn kop. Dit is geen toneelstuk binnen een toneelstuk’, aldus de nuchtere Cassandra (Rachel Keller, Legion ). ‘Alles heeft een reden en er is een verklaring.’ The Society vraagt zich af wat er zou gebeuren wanneer een disfunctionele groep geprivilegieerde tieners is afgesneden van de rest van de wereld, en gedwongen wordt om voor zichzelf te zorgen.
De tieners uit de kleine stad West Ham in Connecticut zijn hormonaal, bevoorrecht en hebben hun eigen versplinterde sociale groepen. De populaire Harry (Alex Fitzalan) heeft constant wrijving met de president van de studentenraad, Cassandra. Cassandra’s zusje Allie (Kathryn Newton, Big Little Lies ) heeft haar zinnen gezet op haar goede vriend, de mysterieuze Will (Jaques Colimon). Hij ziet meer een klik met Harry’s vriendin Kelly (Kristine Froseth, Sierra Burgess Is a Loser ). Wanneer opeens een weerzinwekkende geur de stad heeft geïnfiltreerd, gaan de tieners net op een schoolreis naar de Smokey Mountains. Als ze na een onverwachte storm eerder thuiskomen zijn alle huizen leeg, hun ouders verdwenen, en alle routes van de stad geblokkeerd met wat lijkt op dichte, ondoordringbare bossen.
The Society
Maker en scenarist Christopher Keyser (Party of Five, Tyrant ) heeft het raamwerk van de serie gebaseerd op het verhaal van Lord of the Flies van de Britse schrijver William Golding. Toch lijkt de serie eerder op een tienerversie van Under The Dome, maar dan met scholieren die zijn afgesneden van de wereld en de maatschappij opnieuw moeten opbouwen.
The Society
Het script van Keyser volgt de bekende verhaalpunten. Iedereen komt er vrij snel achter dat ze op mysterieuze wijze zijn afgesloten van de samenleving – ze kunnen immers geen gebruik maken van het internet, en zelfs het alarmnummer geeft geen gehoor. Er ontstaat een worsteling over het leiderschap, want meerdere mensen proberen de chaos te beperken – al werpt de serieuze Cassandra zich al snel op tot de de facto leider. De toch al disfunctionele groep met tieners versplintert, en de omstandigheden worden steeds wanhopiger, waardoor er een worsteling komt alwaar mensen worden opgeofferd in de strijd.
The Society heeft een vrij langzame start. Met name de eerste aflevering is vrij log doordat deze bezig is met het vastleggen van de verhaallijnen en de introductie van de belangrijkste (tientallen) personages. Hoewel het gaat om het mogelijk vormen van een nieuwe samenleving, zijn het nog steeds tieners - ook al heeft de 'casting agent' gekozen voor soms (oud ogende) twintigjarige acteurs. Het zijn jongeren die worstelen met hun lichaamsbeeld, onbeantwoorde liefde, en rivaliteit. De centrale personages zijn kortzichtig en eigenlijk meer geïnteresseerd in hun persoonlijke problemen dan de reden dat de elektriciteit in de stad op een of andere magische manier nog steeds werkt. Het is maar de vraag of Keyser in de rest van het seizoen de balans weet te bewaken tussen het tienerdrama en het mysterie, in samenhang met de worstelingen in een anarchistische samenleving.
The Society
The Society weet geen vernieuwende twist aan een bekend verhaal te geven, maar blijft net onderhoudend.
The Society S01, vanaf 10 mei 2019 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!