Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

The Royals S01E01: soapy koningshuisdrama

  •  
29-04-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
148 keer bekeken
  •  
The Royals
Reeks over een gefictionaliseerd koningshuis onder leiding van een koningin gespeeld door Elizabeth Hurley voelt achterhaald.
Foto credit: E! Network
Eigenlijk zijn alle leden van het gefictionaliseerde Britse koningshuis in The Royals onuitstaanbaar, behalve de prins die ontbreekt. In de eerste aflevering blijkt namelijk dat de als ‘een prachtig persoon’ bekendstaande troonopvolger Robert door een ongelukkige samenkomst van omstandigheden om het leven is gekomen. Dat is vervelend nieuws voor Roberts broer en zus, de tweeling prins Liam (William Moseley) en prinses Eleanor (Alexandra Park): zij schuiven nu een plekje door. Liam wordt de nieuwe troonopvolger en Eleanor de stand-in. Maar de twee, die een hedonistische levensstijl aanhangen, zijn daar nog niet klaar voor.
Liam en Eleanor verblijven liever in nachtclubs waar ze zich onderdompelen in een wereld van seks en drugs. Hun vuige escapades sieren regelmatig de covers van de tabloids, tot ongenoegen van hun moeder, koningin Helena (Elizabeth Hurley). Hoewel Helena er zelf ook wel wat van kan, getuige de scène na het nationale moment van rouw voor Robert waarin ze haar kinderen – die in haar ogen tot niets in staat zijn, in tegenstelling tot haar oudste zoon – flink beschimpt. Showrunner Mark Schwahn toont in die zin de smeuïgheden die – en dat zal voor menig kijker een guilty pleasure zijn - je in reguliere koningshuisdrama's niet snel zult aantreffen.
Althans, The Crown is genuanceerder dan The Royals. In The Crown worden die details vaak slechts geïnsinueerd. Maar Schwahns drama moet het dan ook hebben van groots drama en perversiteiten: de serie is daar opzichtig in. Zoals wanneer Liam tijdens een feestje in een kroeg eerst drie keer een fallus (een dartpijl) in een bullseye mikt op een dartbord, alvorens hij zijn eigen fallus in de vagina van een bewonderaar steekt. Spannend wordt het overigens niet. En fantasierijk is Schwahn ook niet: zijn koninklijke familie bestaat uit knappe mensen en is een ensemble dat niet zou misstaan in de zomercatalogus van een modehuis.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
In The Royals wordt er dan ook niet geacteerd zoals in The Crown. De serie, die al in 2015 verscheen, een jaar voor The Crown , is in die zin met de wetenschap van nu slechts een destillaat van die gevierde Netflix-reeks. Bovendien voelt Schwahns geesteskindje na al het gesteggel over prins Harry en Meghan ook een tikkeltje achterhaald: de realiteit is, en dat is een cliché om te stellen, soms kolderieker dan fictie.
The Royals S01, vanaf 29 april 2022 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!