Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

The Rookie S05E01: troostrijk maar inspiratieloos

  •  
01-04-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2812 keer bekeken
  •  
The Rookie S05

© ABC

De boodschap ligt er dik bovenop in voorspelbare, bijna onverteerbare openingsaflevering.

John Nolan (Nathan Fillion) is een held: die boodschap ligt er dik bovenop in The Rookie. Maar van met de eer strijken houdt hij niet. Dat is te zien in de openingsaflevering van het vijfde seizoen, wanneer Nolan een zogeheten ‘Golden Ticket’ krijgt van de LAPD. Hij mag vanwege zijn heldhaftige daden uit het vorig seizoen, toen hij in een shootout met een bende terechtkwam, een baan naar keuze kiezen bij het politiedepartement. Zijn collega’s speculeren er alvast op los: wordt hun collega een rechercheur? Dat wil Nolan aanvankelijk, maar zijn carrièrewens valt in het derde seizoen al in duigen dankzij een corruptiezaak.

The Rookie S05

© ABC

Sindsdien heeft het groentje uit de titel, dat allang geen groentje meer is, andere ambities. Hij instrueert zelf graag de nieuwkomers bij de politie. Zodoende gebruikt hij zijn ticket om ‘training officer’ te worden. Beetje saai en keurig, maar dat is Nolan ook, evenals de acteur die hem vertolkt. Dat is het markante aan The Rookie : een goedzak raakt telkens betrokken bij rampen en gruweldaden. Ook in het vijfde seizoen wanneer seriemoordenaar Rosalind Dyer (Annie Wersching) opnieuw acte de présence geeft. De rechtszaak tegen haar dient zich aan, maar voordat er ook maar een getuigenis in de rechtszaal is afgelegd is de psychopaat al ontsnapt.

The Rookie S05

© ABC

Ach, wat moeten misdaaddrama’s ook zonder vluchtende criminelen? Deze wending is wel tekenend voor The Rookie waarin alles wat kazig oogt. Net zoals de (werk)relatie tussen undercoveragenten Tim (Eric Winter) en Lucy (Melissa O’Neil). De twee veinzen tijdens een geheime missie een echtpaar te zijn maar worden, quelle surprise, verliefd. Die voorspelbaarheid is bijna onverteerbaar. The Rookie is in dat opzicht een destillaat van een gedegen misdaadreeks. Hoewel het vast dat platgetreden karakter is waarom mensen blijven kijken, naar deze troostrijke maar inspiratieloze televisie.

The Rookie S05, vanaf maandag 1 april 2024 in zijn geheel bij Netflix

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!