Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

The Protector S01E01-02: Turkse Batman in actie

  •  
14-12-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
76 keer bekeken
  •  
The Protector
Vakkundig bedachte superheldenserie doet niet onder voor Amerikaanse concurrenten.
Hakan (Çagatay Ulusoy) helpt zijn vader met het bestieren van een antiekwinkel in Istanboel, terwijl hij met zijn boezemvriend Memo (Cancat Aydos) ambities heeft om zelf een klein etablissement te openen. Op een dag voorspelt de lokale waarzegster op het terras van een koffiezaak dat Hakan – die haar net passeert – ‘grote verandering’ zal gaan zien. Die ommezwaai dient zich aan in de vorm van een eeuwenoud Ottomaans hemd met mystieke krachten dat Hakan als gegoten zit. Meerdere partijen zijn op zoek naar het felbegeerde kledingstuk, en geweld wordt niet geschuwd. Hakan komt uiteindelijk terecht bij Kemal (Yurdaer Okur) en zijn dochter Zeynep (Hazar Ergüçlü) in een geheime kelder.
Aldaar blijkt dat vader en dochter loyaal zijn aan hem, hij is dé onvervalste Beschermer, die Istanboel zal moeten redden in de strijd tegen De Onsterfelijke. Deze strijd is geworteld in een eeuwenoud conflict dat begint bij de bezetting van Constantinopel door Mehmet de Tweede in 1453. De legende kent gelijkenissen met die van Vlad the Impaler (het oorsprongsverhaal van Dracula ), die ook rept over onsterfelijke mensen, vampiers. Zodoende zal Zeynep als dienaar van Hakan hem de kneepjes van het vak moeten bijbrengen, waaronder de gevechtskunsten. Terwijl het gezelschap intussen op de hielen wordt gezeten door ene duivelse Mazhar (Mehmet Kurtulus).
7818.w2010.0.f88d595
Mazhar is op eigen houtje bezig, achter de rug van zijn baas: Faysan Erdim (Okan Yalabik) is een soort Turkse Mark Zuckerberg, een grootkapitalist die plannen heeft om de Aya Sophia moskee te restaureren – hij wil dat de inwoners van Istanboel hem zien als een mecenas. Zo ontstaat er in de eerste aflevering al een web van intriges en overlappende belangen, waarbij Hakan zich ontpopt als de Turkse Batman, maar dan van eenvoudige komaf. En ere wie ere toekomt, deze door Binnur Karaevli vakkundig bedachte superheldenserie doet echt niet onder voor het gemiddelde Amerikaanse superheldenepos.
Karaevli en consorten – een jonge groep scenaristen – hebben de kunst eerst afgekeken bij Marvel en DC, voordat ze zelf met deze eerste Turkse Netflix Original kwamen. Gesitueerd in Istanboel, met al zijn pittoreske straatjes, maar ook met hoogbouw en een haven – waar natuurlijk zaken gebeuren die het daglicht niet kunnen verdragen. De Turkse miljoenenstad blijkt de perfecte backdrop voor een nieuwbakken superheld. En welke Turkse escapist en liefhebber van superhelden droomt er niet van een gefictionaliseerde landgenoot met een opzienbarend talent?
The Protector S01, vanaf 14 december 2018 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!