de Lagarde

The Pier S01E01-02: magistraal en mysterieus melodrama

  •  
22-12-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
505 keer bekeken
  •  
The Pier
Na La Casa de Papel maakt Álex Pina opnieuw een serie met uiterst verslavende verhaallijnen.
Foto credits: Movistar
Een man filmt een vrouw die naakt ontwaakt onder een laken. Ze stapt uit bed; samen wandelen ze naar buiten. Het is een hemelse, idyllische scène, een viering van de liefde. Later in de eerste aflevering van The Pier blijkt de filmer, Oscar (Álvaro Morte uit La Casa de Papel ), getrouwd te zijn met een andere vrouw, toparchitect Alex (Verónica Sanchez). Alex’ echtgenoot leidt een dubbelleven. Ze ontdekt dit na zijn onverwachte dood. In het holst van de nacht wordt ze gebeld door de politie, met de vraag of ze een stoffelijk overschot wil identificeren dat is gevonden bij een pier aan de rand van Valencia.
Tijdens de uitvaart weet Alex de telefoon van Oscar van te ontgrendelen, en stuit ze tijdens de droefgeestige klanken van Ave Maria op het eerdergenoemde filmpje, nu een toonbeeld van overspel. Ze is benieuwd naar Oscars maîtresse, en leert Verónica (Irene Arcos) spoedig kennen. Samen gaan ze de ware toedracht van Oscars dood proberen te achterhalen.
8207.w2006.0.c8c9eb0
Een van de hoofdschrijvers van The Pier is Álex Pina, die met La Casa de Papel een monsterhit te pakken had. In zijn nieuwe serie weet hij melodrama opnieuw magistraal te vermengen met uiterst verslavende verhaallijnen. En ook de sensualiteit en de intriges uit de heistserie, zijn aanwezig in het zeer filmische The Pier. De keuze voor Valencia en contreien als uitvalsbasis heeft tot gevolg dat het platteland (waar het zwoel en broeierig is) en de stad (grauw, vol symmetrische architectuur) elkaar afwisselen. Net zoals er voortdurend geschakeld wordt tussen tijdlijnen: Oscars dood betekent geenszins dat acteur Morte uit beeld verdwijnt.
The Pier
De flashbacks en de scènes in het heden (het verleden is kleurrijk; het heden kil) geven Pina en consorten ook de mogelijkheid om het ontstaan van de romance tussen Oscar en Verónica te visualiseren, evenals een reconstructie gefilmd vanuit verschillende perspectieven, van de opmaat naar Oscars dood.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
The Pier
The Pier verscheen in Nederland eerst bij Ziggo, toen bij de NPO en nu bij Disney+. En dat is toch wel markant: het voor Movistar (een Spaanse zender) geproduceerde mysterie had bij Netflix misschien wel voor een spreekwoordelijke aardbeving in het algoritme kunnen zorgen – La Casa de Papel is immers naar verluidt ook ontzaglijk populair bij de vod-dienst. Zouden er Pina-fans zijn die vanwege The Pier de overstap wagen? De tijd zal het leren.
The Pier S01-02, vanaf 22 december 2021 op Disney+. Lees ook de recensie van het tweede seizoen.
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!