Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

The Originals S05E01: de laatste familiereünie

  •  
30-04-2018
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
305 keer bekeken
  •  
The Originals
Dit vijfde en laatste seizoen van The Originals is het aan Klaus, vaste leverancier van chaos en slachtpartijen, om de Mikaelsons bij elkaar te houden.
Een goede vriendin wist destijds precies de tragiek van Spike (de peroxideblonde vampier uit Buffy the Vampire Slayer, gespeeld door James Marsters) in drie kleine woordjes te vatten: Spike was een ‘reluctant bad guy’, een onwillige slechterik (in tegenstelling tot Angel, die juist een onwillige held was). Als vampier deed Spike aka William The Bloody de meest afschuwelijke dingen, maar diep van binnen was hij een gevoelige jongen die het liefst de hele dag liefdesgedichten voor zijn geliefde Drusilla – en later Buffy – wilde schrijven.  
Eenzelfde argument gaat op voor Niklaus Mikaelson (Joseph Morgan), het hoofdpersonage in The Originals. Onze eerste kennismaking kwam in het tweede seizoen van The Vampire Diaries, waarin Klaus werd opgevoerd als een betrouwbare leverancier van chaos en slachtpartijen. In de spin-off The Originals is Klaus nog steeds het zwarte schaap van de familie, dat met veel genoegen de mensen kwelt die hem het naast staan, vooral wanneer hij vindt dat ze hem onrecht hebben aangedaan. Waagt zus Rebekah (Claire Holt) het te vallen voor zijn protegé Marcel (Charles Michael Davies)? Hup, negentig jaar een doodskist in! Zet grote broer Elijah (Daniel Gillies) hem tijdelijk buitenspel omdat hij zich gedraagt als een ongeleid projectiel? Zeg maar dag tegen je nieuwste vlam, Elijah! En probeert Hayley (Phoebe Tonkin), de weerwolvenmoeder van zijn weerwolven-vampieren-heksenkind, er met hun dochter Hope vandoor te gaan? Dan vervloek je haar toch gewoon zodat ze alleen bij volle maan mens is en de rest van de tijd wolf blijft!
5236.w1200.0.f291cd1
Maar gedurende de seizoenen openbaarde zich achter alle bloedlust en bravoure ook een klein jongetje dat bang is dat hij alleen achterblijft. Dat maakte het einde van het vierde seizoen ook zo sterk. De rode lijn van de Mikaelsons – en de serie The Originals – is de familie, die naast Rebekah en Elijah bestaat uit broer Kol en zus Freya (Riley Voelkel), de enige niet-vampier. De Mikaelsons zijn ‘originals’, de allereerste vampiers ter wereld, met dank aan een heksenspreuk van hun moeder. Niklaus is als enige een hybride: deels heks, deels vampier, deels weerwolf - het resultaat van een slippertje van hun moeder. Neem daarbij ook het feit dat ze onsterfelijk zijn, en je hebt een familie die al lang, heel lang, met elkaar opgescheept zit. Voor grote broer Elijah is hun sterke familieband zijn grote trots. Ongeacht wat en wie, familie gaat voor. Altijd en eeuwig. Het is een nobel, maar eenzijdig levensmotto dat de Mikaelsons door de eeuwen heen dan ook een hoop vijanden heeft opgeleverd.
5235.w1050.0.a1f5d5c
Aan het einde van het vierde seizoen wordt de familie ruw uit elkaar getrokken. Nadat ze een oppermachtige demon – genaamd The Hollow - uit Hope hebben gehaald en in stukjes in de vier onsterfelijke Mikaelsons hebben ondergebracht, mogen Kol, Elijah, Rebekah en Klaus niet meer bij elkaar, of bij Hope, in de buurt komen. Dan zou The Hollow haar krachten namelijk weer kunnen bundelen. Met als gevolg dat Klaus niet alleen voor altijd is gescheiden van zijn dochter, maar ook voor het eerst in duizend jaar verder moet zonder zijn broer Elijah, zijn beschermengel. Nog wranger: Elijah heeft zichzelf laten betoveren zodat hij zich niets meer van zijn familie en duistere afkomst herinnert… en is daardoor juist voor het eerst in eeuwen onbezorgd en gelukkig.
Tussen het einde van het vierde en het begin van het vijfde – en laatste - seizoen zijn er zeven jaar verstreken. Hope (Danielle Rose Russell) is nu een tiener, met alle opstandigheid die daarbij komt kijken. De rest van de Mikaelsons zijn verspreid over alle hoeken van de wereld (lees: Europa en Amerika). Maar wanneer Hope van haar school voor kinderen met bovennatuurlijke gaven wordt gestuurd, Elijah nog steeds lijdt aan vrijwillig geheugenverlies, een ander familielid spoorloos verdwijnt en het in New Orleans bloed begint de regenen, is het dit keer aan Klaus om de familie te redden.
5237.w1200.0.41c3f89
Daarin zit de tweede overeenkomst met Spike. Het karakter van Spike was oorspronkelijk maar een kort leven beschoren, gedoemd om niet heel lang na zijn eerste introductie te eindigen aan de puntige kant van de houten staak van de Slayer. Maar gespeeld door James Marsters groeide hij uit tot een 'fan favorite', die uiteindelijk zelfs de wereld zou redden. Ook Klaus – de 'big bad' van het derde seizoen van The Vampire Diaries - had aan het einde van dat seizoen het leven moeten laten, maar ontpopte zich tot één van de meest fascinerende en complexe karakters in de serie. In The Originals probeert hij beetje bij beetje zijn leven te beteren. Maar de scherpe randjes blijven. Dat Joseph Morgan even overtuigend binnen één en dezelfde aflevering zowel het hart van een vermeende vijand uit diens borstkas kan rukken – één van de favoriete moordmethodes van de Mikaelsons – als de bezorgde vader kan spelen, verklaart een groot deel van het succes van de serie. Klaus is onvoorspelbaar maar geslepen, hartstochtelijk wreed en in staat met chirurgische precisie diegenen te kwetsen die het dichtst bij hem staan. En toch voel je met hem mee wanneer hij afscheid neemt van Elijah, wetend dat ze nooit meer samen kunnen zijn, en dat hij de enige van de twee is die zich bewust is van dit onbeschrijfelijke verlies.  
Klaus is niets zonder zijn familie, The Originals is niets zonder Klaus.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!