Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

The North Water S01: bloed, moord en kou

  •  
22-02-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
111 keer bekeken
  •  
The North Water
De verfilming van het gelijknamige boek van Ian McGuire laat de duistere kanten van mannen zien.
Het historische drama The North Water speelt zich af in 1859 en is opgenomen in Noorwegen, en werd daarmee het eerste tv-drama dat zo ver in het Noorden op locatie is gefilmd. In de serie maken we kennis met Patrick Sumner (Jack O’Connell), een oneervol ontslagen legerarts die achtervolgd wordt door de nasleep van de oorlog in India en verslaafd is aan het opiaat laudanum. Om verlossing te vinden van wat er in India is gebeurd, besluit hij om scheepsdokter te worden op de Volunteer. Het schip gaat op walvisexpeditie in de Arctische zee.
De bemanning bestaat vooral uit mannen die – wanneer ze niet op het water zijn – naar sekswerkers gaan en veel alcohol drinken. 'Vluchtelingen van de samenleving’, noemt kapitein Brownlee (Stephan Graham; Line of Duty ) zijn bemanning. Eén daarvan is harpoeiner Henry Drax (Colin Farrell), wiens moreel kompas ver te zoeken is.
Waar het buiten verwonderlijk mooi is, geeft de claustrofobische donkere setting in het schip een extra dimensie aan de oplopende spanning tussen de bemanningsleden. Door de immens wijde ijzige zee en ijskappen wordt de kwetsbaarheid van de mannen nog duidelijker. Door de geleerde nieuwkomer Sumner is de spanning op het schip sowieso om te snijden. Hij staat in alles lijnrecht tegenover Drax, van wie zo’n beetje alles geaccepteerd wordt omdat hij de beste walvisjager is. Wanneer blijkt dat de scheepsjongen verkracht is en daarna dood gevonden wordt, en het schip ook nog eens vast komt te zitten in een ijsschots, komen Sumner en Drax lijnrecht tegenover elkaar te staan.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Ondertussen heeft kapitein Brownlee een plan bedacht met de eigenaar van het schip (Tom Courtenay), om het gevaarte te laten zinken en het verzekeringsgeld te claimen. Naast de historie van de walvissenjacht, schetst The North Water ook een beeld van de opiumverslaving. Als ze op land (of eigenlijk ijs) komen, wordt ook de ‘white man’s burden’ zichtbaar wanneer ze in aanraking komen met de Inuit. Ook geeft het drama een glimp van de hoge prijs van het kapitalistische imperialisme.
Hoewel de eerste aflevering wat traag op gang komt, heeft de rest van het seizoen meer tempo. Het verhaal is niet waargebeurd, maar werd wel gebaseerd op de gruwelijke, gewelddadige en bloederige walvisexpedities van de negentiende eeuw. Nog een waarschuwing: in de eerste twee afleveringen worden de zeehonden zichtbaar gevild voor hun huid en worden walvissen doodgemaakt.
The North Water, vanaf 23 februari 2022 bij Ziggo Movies & Series
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!