Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

The Nevers S01E01-04: supervrouwen in Victoriaans Londen

  •  
11-04-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
74 keer bekeken
  •  
The Nevers
Van de een op andere dag ontwikkelen sommige mensen – vooral vrouwen – speciale krachten. Maar wat voor de één een gave is, noemt de ander een plaag.
Op 3 augustus 1896 vindt er in Londen een mysterieuze gebeurtenis plaats, waardoor sommige mensen speciale krachten ontwikkelen. Vooral vrouwen lijken getroffen. De meeste reacties zijn zoals verwacht: het merendeel behandelt de begiftigde mensen alsof ze melaats zijn, uit angst en wantrouwen voor iets dat ze niet kennen en niet begrijpen. Een van de machtigste van hen is Lord Massen (Pip Torrens, de sympathieke privésecretaris van de jonge Elizabeth in The Crown ).
Aan de andere kant zijn er ook mensen die de begaafden juist een warm hart toedragen, zoals patrones en weldoener Lavinia Bidlow (Olivia Williams) en haar neef Augustus (Tom Riley). Haar weeshuis voor mensen met giften wordt geleid door Amalia True (Laura Donnelly, Outlander ), een weduwe die soms flitsen van de toekomst ziet. Samen met haar trouwe rechterhand Penance Adair (Ann Skelly), die in staat is energiestromen te zien, struint ze de straten van Londen af op zoek naar meer verloren zielen. Ook vinden ze een weerbarstige bondgenoot in politiedetective Frank Mundi (Ben Chaplin, Press ).
The Nevers
Misschien was het je aan de hand van bovenstaande synopsis al opgevallen: The Nevers, gecreëerd door Joss Whedon (Buffy the Vampire Slayer), heeft opvallende overeenkomsten met X-Men. Lavinia Bidlow zit zelf zelfs ook, net als Professor Xavier, in een rolstoel. Ook zijn er begaafden zoals Maladie (Amy Manson, Merida in Once Upon a Time) en Bonfire Annie (Rochelle Neil, Das Boot ) die hun krachten juist voor snode doeleinden gebruiken. En er is een duistere organisatie die mensen met gaven kidnapt voor wetenschappelijke experimenten.
The Never
De krachten komen in alle soorten en maten. Sommige zijn handig, andere minder. Zo is Myrtle (Viola Prettejohn) in staat in verschillende talen te praten, behalve Engels, breekt Lucy (Elizabeth Berrington) alles dat ze met blote handen aanraakt en is Primrose (Anna Devlin) zo groot als een reus.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
The Nevers
Zoals we van een serie van de hand van Whedon, die zich nog voor de productie begon terugtrok uit het project, mogen verwachten, is dit slechts het topje van de ijsberg. De gelijkenissen tussen X-Men en The Nevers is frappant, maar de serie geeft het uitgangspunt een geheel eigen invulling. Het was een goede ingeving om het verhaal zich in Victoriaans Londen af te laten spelen, zo rond de opkomst van elektriciteit, iets dat destijds als magie werd gezien. Ook Lord Massen is iemand van de oude stempel. Voor hem is elke vorm van vooruitgang een ‘gesel van de moderne tijd’. Al heeft Massen, zo blijkt aan het einde van de eerste aflevering, ook een heel persoonlijke reden voor zijn vijandigheid jegens zijn ‘getroffen’ medemens.
The Nevers
Dat de ‘gave’ vooral vrouwen treft is uiteraard ook niet voor niets. Massen en kornuiten hebben het over ‘de vrouwelijke plaag’, en zelfs het woord ‘hekserij’ wordt genoemd. Ergens bekruipt je het gevoel dat ook dit vooral is wat de witte mannen irriteert: als er al mensen beloond moeten worden met speciale gaven, dan zouden het toch zeker de mannen moeten zijn!  
The Nevers S01, vanaf 12 april 2021 wekelijks bij Ziggo Movies & Series
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!