de Lagarde

The Morning Show S01E01: achterhaald ondanks de sterren

  •  
01-11-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
The Morning Show
Vlaggenschip van Apple TV+ maakt de verwachtingen niet waar.
Het gevecht om nieuwstelevisie in de ochtend is geen sinecure, zo blijkt in The Morning Show. Jennifer Aniston speelt presentator Alex Levy die jarenlang met haar steun en toeverlaat Mitch Kessler (Steve Carrell) à la het Amerikaanse The Today Show elke ochtend de kijker verblijdt met een spervuur aan banaliteiten, verkleed als actualiteiten. Totdat Kessler vanwege beschuldigingen van seksueel misbruik aan de kant wordt geschoven, en de zoektocht naar een nieuwe co-presentator aanvangt. Dat blijkt een moeilijke opgave: Mitch en Alex zijn in al die jaren uitgegroeid tot de ‘mama en papa’ van ochtendtelevisie.
Wildebras Bradley Jackson ( Reese Witherspoon ) is wellicht een geschikte vervanger. Ze heeft ruzie met al haar collega’s, maar gaat – en dat is wel héél érg toevallig - viral wanneer ze tijdens de opnames voor een reportage op hysterische wijze uitvalt tegen een onwelgevallige demonstrant – zo’n type die denkt dat alle journalisten fake news verspreiden. Dus mag Jackson acte de présence geven in The Morning Show, om met de wereld te delen hoe oprechte journalistiek in elkaar steekt – én Alex gelooft er geen klap van. Maar Jackson heeft evenwel een goed, sympathiek en idealistisch verhaal paraat, en weet de scepsis van Alex met verve te pareren.
The Morning Show
Het gesprek eindigt met de proclamatie dat ‘we zo dadelijk terug zijn met een boodschap over vitamine D’, waarmee het weinig verheffende gehalte van ochtendtelevisie nog maar eens terloops door de makers wordt herhaald. Want hoewel Alex en haar collega’s (Mark Duplass speelt regisseur Chip Black; Billy Crudup speelt producent Cory Ellison) hun vak uiterst serieus nemen, werd The Morning Show ook gepresenteerd als een vorm van satire. En dat is wel ironisch, want er valt weinig te lachen.
The Morning Show
Ja, Steve Carell en Jennifer Aniston hebben het talent om een scène tot grote hoogte te kunnen brengen. Dat geldt ook voor Witherspoon, Duplass en Crudup. Maar goede televisie vertelt ook een relevant, actueel verhaal. Goede televisie is soms – en dat is echt een uitzonderlijke gave – als een orakel dat wat zegt over de toekomst. Dat is The Morning Show geenszins. Dat ligt ten dele aan de bekende gezichten die hun gloriedagen al achter zich hebben. Aniston is grappig in pure komedies, niet in semi-plechtstatig drama als The Morning Show. En hoe onbedoeld hilarisch is het om Steve Carell – nadat bekend wordt gemaakt dat zijn personage wordt ontslagen – door het lint zien te gaan.
Het is alsof Michael Scott een rentree maakt. Ook Witherspoon gaat de mist in, als een ietwat pathetische jongeling (kom op, na Big Little Lies zou Witherspoon volwaardige, volwassen vrouwen moeten vertolken).
The Morning Show
The Morning Show is hét vlaggenschip van Apple TV+ en dat spreekt boekdelen: de nieuwe vod-aanbieder begint met een valse start. 300 miljoen dollar is er naar verluidt vrijgemaakt voor twee seizoenen. Dat is ambitieus, en een hoop geld. Aniston en de zijnen zullen ook heus wel een magnetische werking hebben. Het is niettemin de vraag hoeveel kijkers snel door zullen hebben dat The Morning Show niet zaligmakend is.
The Morning Show S01, vanaf 1 november drie afleveringen bij Apple TV+, daarna elke week een nieuwe aflevering
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!