Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

The Mandalorian S01E01: een intrigerend begin

  •  
13-11-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
The Mandalorian
De nieuwe sci-fi-serie biedt hoop op spannende avonturen die zich uitstrekken tot verre horizonten.
Een gemaskerde premiejager, groteske buitenaardse wezens en verslagen stormtroopers. The Mandalorian is het stokpaardje van het nieuwe streamingplatform Disney+. De eerste live-action-televisieserie in het Star Wars-universum neemt je mee in een mythisch sterrenstelsel, ver, ver, weg.
‘Ik kan je warm meenemen, of ik kan je koud terugbrengen.’ Het zijn de woorden van de titulaire Mandalorian (Pedro Pascal, Narcos ) aan het blauwe, eeltige en glibberige wezen Mythrol (Horatio Sanz). The Mandalorian speelt zich af in de nasleep van Return of the Jedi, wanneer de glorie van het Rijk is afgenomen en het geld zijn waarde verloren heeft. Vanaf de openingsscène in een besneeuwd landschap wordt de kijker langzaam meegezogen in het avontuur van een antiheld wiens missie mogelijk verbonden is met het redden van het universum.
The Mandalorian
De mysterieuze en altijd gemaskerde premiejager gaat lijnrecht op zijn doel af. In een groezelige taverne krijgt hij verschillende opdrachten via het hoofd van het gilde van premiejagers, Greef Carga (Carl Weathers, Arrested Development ). Een opdracht van een zeer rijke klant (de gevierde filmmaker Werner Herzog , Rescue Dawn) trekt zijn aandacht. Het leidt hem naar een afgelegen woestijnplaneet waar hij zijn doelwit kan vinden – het liefst in levenden lijve, want indien het doelwit dood is kan hij maar de helft van de premie innen. In het dorre landschap krijgt hij hulp van Kuill (stem van Nick Nolte) die hem een blurrg (een zandwezen) geeft om op te rijden. De gemaskerde man vervolgt zijn reis, alwaar hij de droïde premiejager IG-11 (stem van regisseur en acteur Taika Waititi, Thor: Ragnarok ) tegenkomt met dezelfde missie.
The Mandalorian
De opener van de peperdure serie is onderhoudend, maar niet alle elementen werken. De kijker die bekend is met het Star Wars-universum zal het een vertrouwd verhaal vinden, maar voor degenen die minder bekend zijn met het universum kan het wellicht lichtelijk verwarrend zijn. Er sijpelt namelijk mondjesmaat achtergrondinformatie door over de huidige maatschappij, wie de Mandalorians zijn, en waarom ze nu precies zulke deskundige premiejagers zijn.
Maker Jon Favreau (Iron Man, The Lion King) is een fan van de Star Wars-franchise en dat zie je terug in de mix van actie en (soms matige) dialogen. Daarnaast zie je ook dat de visuele effecten en productiewaarden hoog zijn - al heeft de serie een vlak en korrelig kleurenpalet. Toch loopt niet alles soepeltjes. De flashbacks vloeien niet naadloos in het verhaal over. Uiteraard is de premiejager een man met een tragisch oorsprongsverhaal. Een verleden dat geleidelijk naar voren komt in flarden die zijn avonturen blijkbaar meer diepgang moeten geven. Tsja.
The Mandalorian
Vreemde zandwezens, verwoeste buitenposten en een opmerkelijke missie. The Mandalorian bevat in ieder geval de hoopvolle belofte van een spannende saga in een ver melkwegstelsel.
The Mandalorian S01, de eerste aflevering van 12 november op Disney+, de tweede aflevering vanaf 15 november en daarna zo goed als wekelijks een nieuwe.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!