Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

The Man in the High Castle S03: spiegel voor het politieke klimaat

  •  
21-10-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
147 keer bekeken
  •  
The Man in the High Castle S03
The Man in the High Castle gaat meer en meer de sciencefiction-kant op, maar blijft ons ook dan een spiegel voorhouden.
The Man in the High Castle speelt zich af in een dystopisch, alternatief verleden, waarin Nazi-Duitsland de Tweede Wereldoorlog heeft gewonnen. De Verenigde Staten bestaat uit een Duits deel en een Japans deel en er is een neutrale zone.
‘What you can’t conquer, you’ll just destroy', zegt Juliana Crain (Alexa Davalos) tegen John Smith (Rufus Sewell) in de laatste aflevering van seizoen drie. Dit belichaamt op ijzingwekkende manier de angsten die bij veel mensen heersen, met betrekking tot wat er nu (politiek) in de wereld speelt: opkomend rechts, xenofobie en publiekelijke vertoningen van fascisme. Net als vorige seizoenen houdt The Man in the High Castle ons een spiegel voor van de mogelijke gevaren van ons huidige politieke klimaat.
7016.w2120.0.4632b18
Anders dan in seizoen één en twee, beweegt seizoen derie zich meer richting sciencefiction. De nazi’s zijn actief bezig om een machine te bouwen, een soort portaal, die het mogelijk moet maken om ‘over te steken’ naar de andere werelden. Hier gebruiken zij menselijke testpersonen voor. Ook introduceren zij het Jahr Null, dat start met de vernietiging van alles wat er vóór het Reich was, zoals het Vrijheidsbeeld.
7017.w2100.0.f761230
Juliana’s missie dit seizoen: het tegenhouden van een fascistische invasie in de alternatieve dimensies. Hier heeft zij alles voor over, wat voor spannende wendingen zorgt. John Smith krijgt dit seizoen het meeste diepgang. Na het overlijden van zijn zoon, is de familie Smith in rouw. Om de veiligheid van zijn gezin te waarborgen, moet John steeds hogerop zien te komen binnen de hiërarchie van het Reich. Ook als hij zichtbare twijfels heeft over de filosofie ervan, die nog meer gevoed worden door het zien van de films waarin zijn zoon nog in leven is en hij geen nazi is.
6965.w1560.0.d865a15
In het nieuwe seizoen wordt er meer aandacht gegeven aan de rol van propaganda en visuele beelden als middel van verzet. Ook wordt er (meer) homoseksualiteit geïntroduceerd en ontdekken verschillende personages hun seksualiteit.
Lees ook ons interview met hoofdrolspelers Alexa Davalos en Rufus Sewell.
The Man in the High Castle S03, vanaf 5 oktober 2018 op Amazon
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!