Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

The Long Call S01: de duistere geheimen van een kabbeldorp

  •  
01-04-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
196 keer bekeken
  •  
The Long Call
Het verleden trekt aan rechercheur Matthew Venn als er een lijk aanspoelt in het gelovige kustplaatsje dat hij na zijn coming-out de rug toekeerde.
Foto credits: KRO-NCRV
'Je doet je ring niet af', drukt zijn liefdevolle echtgenoot hem op het hart als Venn (Ben Aldridge) terugkeert naar Devon, de strenge geloofsgemeenschap waar hij opgroeide. Venn was na zijn coming-out gedwongen een leven buiten zijn familie en zijn bekende kaders te zoeken. Maar als er een lichaam aanspoelt van een man met een duister verleden, wordt de veertiger toch gedwongen zijn oude demonen letterlijk weer onder ogen te komen. Zo heeft hij de recente dood van zijn vader eigenlijk nog niet kunnen verwerken. De detective was niet welkom op de begrafenis 'want wereldlijken horen niet samen met ons te rouwen', herhaalt zijn moeder haar mantra bij hun eerste ontmoeting na lange tijd.
De achtergrond van de openingscredits van The Long Call is een kabbelende zee, naast het geloof een ander vormend element in Devon. Het stadje leeft van zeetoerisme en visserij en ook symbolisch gezien is water een belangrijk element voor de bewoners. Water staat voor loutering, voor vergankelijkheid en voor deemoedigheid – drie waarden die hoog in het vaandel staan onder de strenge evangelisten.
The Long Call
Het kabbelen is ook een hint voor de kijker, want het tempo van The Long Call - gebaseerd op het gelijknamige boek van Ann Cleeves - is net zo louterend en rustgevend als de golven die lijken te breken op het televisiescherm. Voor sommige kijkers zullen de vier afleveringen hierdoor langer aanvoelen dan nodig - zij haken vermoedelijk voortijdig af. Wie zich wel kan overgeven aan het bijna poëtische ritme van de serie, wacht een intrigerend, prima opgebouwd verhaal over fouten, keuzes en vergeving.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
The Long Call
Is het mogelijk om oude hoofdstukken écht af te sluiten of weten de zwarte bladzijden in ons verleden ons altijd toch wel weer in te halen? Het is een vraag waar niet alleen Venn mee worstelt, maar iets dat ook een belangrijke rol speelde in het voortijdig overlijden van de aangespoelde man. Misschien hebben mensen wel niet alles in de hand, hoe graag ze dat ook zouden willen, constateert zijn moeder: 'Je hebt je eigen pad gekozen en je bent toch weer teruggekeerd.'
The Long Call, vanaf 2 april 2022 wekelijks een dubbele aflevering op NPO 2 en NPO Start, en tevens in zijn geheel te zien op NPO Plus
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!