Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

The Little Drummer Girl S01E1-03: fraai gestileerd spionnendrama

  •  
31-01-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
127 keer bekeken
  •  
The Little Drummer Girl
Een visueel prachtige miniserie met een onderhoudend spionageverhaal.
‘All the world’s a stage’ is de bekendste zin uit het toneelstuk As You Like It van William Shakespeare. Het is tevens de onderliggende gedachte in de zesdelige miniserie The Little Drummer Girl, waarin spionnen zich voordoen als acteurs en vice versa: het menselijke bestaan als een theaterstuk.
De miniserie is het televisiedebuut van de Zuid-Koreaanse regisseur Park Chan-wook (Oldboy, The Handmaiden). De stijlvolle serie is gebaseerd op de gelijknamige roman van de Britse auteur John le Carré uit 1983, en speelt zich af in 1979.
8311.w1499.0.7555f4e
Het verhaal begint explosief met een bomexplosie in het huis van een Israëlische diplomaat in West-Duitsland. Het markeert een fase in het woelige conflict tussen de Palestijnen en de Israëlische geheime dienst. In Griekenland raakt de jonge Britse actrice Charmaine ‘Charlie’ Ross (Florence Pugh, Outlaw King ) tijdens haar werkvakantie in de ban van de mysterieuze Jose (Alexander Skarsgård, Hold the Dark ). Het is een van zijn vele schuilnamen, want deze Gadi Becker is namelijk een agent van de Israëlische geheime dienst. Charlies vakantie is door de organisatie in scène gezet om haar te rekruteren. Het avontuur lonkt en onder begeleiding van Gadi en zijn baas, de meesterspion Martin Kurtz (Michael Shannon, The Shape of Water ), raakt Charlie verwikkeld in een internationaal spionageplan waarin ze de rol van haar leven zal spelen: een lokvogel.
8310.w1500.0.1942e65
Is dit nu echt de rol van Charlies leven of springt ze in een diep, donker gat? De producenten achter de miniserie – Le Carrés zonen Simon en Stephen Cornwell die de tv- en filmbewerkingen van het werk van hun vader produceren - volgen in ieder geval dezelfde formule als in de bejubelde BBC-serie The Night Manager : een spannende roman als basis, prachtige internationale locaties, en een sterke cast die de serie draagt.
De lijn tussen goed en kwaad is in de geheime oorlog nooit helemaal duidelijk. De personages navigeren het grijze gebied van morele ambiguïteit in prachtig geschoten Europese locaties. Park Chan-wook versterkt het script door een gedempt, aards kleurenpalet te gebruiken om de dubbelzinnigheid en paranoia van het verhaal en de personages goed weer te geven. De regisseur toont zijn hand in de  prachtig weergegeven achtergronden, slimme framing, en soms schemerige en donkere shots.
8308.w1499.0.64b0d83
Het verhaal ontvouwt zich in de eerste afleveringen in een vrij langzaam tempo. Het springt terug in de tijd en door de tijd heen als een jaren zeventig puzzel van ideeën en momenten. De dialogen zijn niet altijd even subtiel (trouw aan het spionnengenre). Maar zoals meesterspion Kurtz in de eerste aflevering uitlegt: ‘Ik ben de producent, schrijver en regisseur van onze kleine show.’ Het is het begin van een uitgekiend theaterwerk waarin alle ‘acteurs’ langzamerhand het plot kwijtraken. Het ijzersterke acteerwerk van Florence Pugh –  in de rest van de cast valt vooral Skarsgård een beetje tegen in zijn rol - compenseert ruimschoots de soms matige plotelementen van het script.
8307.w1333.0.a127022
Een actrice die een actrice speelt, morele ambiguïteit van spionnen, en prachtige gestileerde frames. The Little Drummer Girl is een stijlvolle spionagethriller.
The Little Drummer Girl is nu in zijn geheel te zien op NPO Start Plus. De laatste aflevering is morgen om 23.10 uur te zien op NPO 2.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!