Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

The Investigation S01: imposante serie tilt misdaadgenre naar hoger plan

  •  
30-04-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
201 keer bekeken
  •  
The Investigation
Een nauwgezette reconstructie van het bizarre onderzoek naar de moord op een Zweedse journaliste.
Foto credits: Per Arnesen
De moord op de Zweedse journalist Kim Wall in augustus 2017 haalde wereldwijd de media door alle gruwelijke details. Juist bij die kant van het verhaal blijft het indrukwekkende The Investigation ver weg: de serie reconstrueert nauwgezet het minstens even bizarre onderzoek.
Het onfortuinlijke lot van Kim Wall sprak zo tot de verbeelding dat er weinig mensen zullen zijn die niet – in grote lijnen – weten wat haar is overkomen. In de nacht van 10 op 11 augustus doodde uitvinder Peter Madsen haar aan boord van zijn zelfgemaakte onderzeeër. Hij hakte haar lichaam in zes stukken, gooide deze overboord en bracht zijn submarine tot zinken. Het kostte de politie uiteindelijk zes maanden en onwaarschijnlijk veel vindingrijkheid om de zaak op te lossen en daadwerkelijk te bewijzen wat Madsen had gedaan.
The Investigation
Het indrukwekkende The Investigation blijft ver bij de sensationele details die aan het misdrijf kleefden vandaan. In plaats daarvan verplaatst de zesdelige Deense serie de focus naar het onderzoek zelf, de impact daarvan op de rechercheurs (de onderzoeksleider vertrok na het afronden van dit onderzoek) en de nasleep van de dood van Wall op haar twee rouwende ouders.
The Investigation
The Investigation blijft ver weg van alle clichés die het genre zo rijk is: er zijn geen autistische, hoogbegaafde speurders, geen krijsende nabestaanden en zelfs de ronkende rechtszaak (die minstens zoveel media-aandacht trok als het onderzoek zelf) blijft buiten beeld. Het verhaal wordt verteld door de ogen van hoofdinspecteur Jens Møller-Jensen en openbaar aanklager Jakob Buch-Jepsen (Søren Malling en Pilou Asbæk, allebei wereldberoemd dankzij Borgen ), die allebei vanaf het eerste moment, net als de kijker, wéten dat Madsen de dader is. De spanning zit hem, zowel voor de kijker als voor de mannen zelf, in de vraag hoe ze dat gaan aantonen.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
The Investigation
Beide mannen zijn geen helden, maar plichtsgetrouwe vakmensen die weten hoe belangrijk het is deze maniakale gek niet weg te laten komen met zijn verwerpelijke, minutieus voorbereide actie. Zelfs het wat nodeloze zijlijntje over de hoogzwangere dochter van Møller, die ervan baalt dat haar vader het vinden van de dader belangrijker vindt dan de komst van zijn eerste kleinkind, ontspoort nergens. Soms treffen workaholics ook familieleden die gewoon accepteren dat hun partner of vader keuzes maakt waar ze het eigenlijk niet mee eens zijn.
The Investigation
Opvallend is dat The Investigation pertinent weigert de dader van de moord enige aandacht te schenken. Waar veel misdaadseries drijven op de fascinatie voor de verknipte daden en fantasieën van de daders, verschijnt Madsen nooit in beeld en wordt zijn naam zelfs niet genoemd. In plaats daarvan ligt de nadruk op de ouders van Wall (prachtige rollen van Pernilla August en Rolf Lassgård), die net als de rechercheurs proberen zich met enige waardigheid staande te houden in deze tijd van wanhoop en frustratie.
The Investigation S01, vanaf 1 mei 2022 wekelijks op NPO 2 en NPO Start, en tevens in zijn geheel op NPO Plus
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!