de Lagarde

The Hunters S01E01: standaard thrillerserie

  •  
05-06-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
339 keer bekeken
  •  
The Hunters
De Zweedse thrillerserie heeft een langzame start, met een effectieve, maar voorspelbare spanningsboog.
Een verweerd gezicht. Een verfomfaaide jager altijd op pad met zijn trouwe viervoeter Bella. ‘Schiet hij wel eens wat?’, vraagt een nieuwsgierige buurman. ‘Hm, hij zoekt vooral rust’, luidt het antwoord.
9196.w1777.0.4d76f95
Het gaat hier om de norse Erik Bäckström (Rolf Lassgård), die zich al geruime tijd heeft teruggetrokken in de Noord-Zweedse bossen. De voormalige agent is ouder, en is inmiddels een paria geworden onder zijn oud-collega’s in Stockholm. Hij heeft zichzelf geïsoleerd van de buitenwereld, in een slecht onderhouden huis. Hier komt verandering in wanneer de lokale mijnbouwondernemer Markus Lindmark (Pelle Heikkilä), de mogelijke redder van het noodlijdende dorp, bij hem aanklopt voor hulp. Hij wordt ogenschijnlijk door gewelddadige milieuactivisten bedreigd. Wanneer een collega van Markus dood wordt aangetroffen, en de politie het al snel afdoet als een ongeluk, ziet Erik zijn kans schoon om te doen wat hij het beste doet: onderzoeken. De jonge politieagent - en tevens Eriks neef - Peter (Johan Marenius Nordahl), raakt al snel bij het onderzoek betrokken. Ze komen erachter dat Markus iets verborgen houdt: wat is nu de waarheid, en wat is een leugen?
9195.w1777.0.a7fa978
De zesdelige serie is een vervolg op de film Jägarna (ofwel Hunters), een bescheiden hitje uit de jaren negentig. De originele scenarist Björn Carlström werkte aan het script in samenwerking met Stefan Thunberg (Beck, Wallander).
9194.w1777.0.e4780f6
Een moord, bedreigingen, kogels die niet te traceren zijn, en geen getuigen. ‘Je zoekt het kwaad’, stelt Peters collega Måns Richardsson (Johannes Kuhnke). ‘Je denkt dat er een monster rondloopt die hem dit heeft aangedaan, maar het kwaad bestaat niet.’ Carlström en Thunberg nemen de tijd om het verhaal te starten. Al snel wordt duidelijk dat het mijnbouwproject niet helemaal pluis is. Er is kritiek vanuit de milieubeweging en van de inheemse Sami-bevolking. De investering van buitenlandse ondernemers lijkt in de soep te loepen, en Markus neemt drastische maatregelen om zijn bedrijf (en reputatie) te redden.
De acteerveteraan Lassgård (in zijn thuisland bekend van onder meer zijn rol als detective Kurt Wallander) krijgt in de eerste aflevering voldoende ruimte om te laten zien wat zijn bereik is. Als Bäckström weet hij haar haarscherp de innerlijke twijfels en bagage door te laten schemeren in de mimiek van de licht alcoholistische oud-agent. Aan het einde van de eerste aflevering zie je de verbetenheid en gedrevenheid in Eriks lichaam terugkeren bij het ontrafelen van de geheimen; en de spanning wordt opgevoerd voor de rest van het seizoen.
9193.w1777.0.7227284
Heldere shots van de bosrijke omgeving, langdurige spanning die langzaam wordt opgebouwd en gestoeld is op de verschillende plattelandsdilemma’s, en morele ambiguïteit voor alle personages. In een klein dorp in Noord-Zweden vieren corruptie en bedrog hoogtij.
The Hunters S01, vanaf 6 juni 2019 wekelijks op NPO 2 en nu in zijn geheel op NPO Start Plus.
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!