Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

The Good Doctor S04E01-08: doktersserie bereikt plateau

  •  
01-08-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
509 keer bekeken
  •  
The Good Doctor S04
Het vierde seizoen schuwt de actualiteiten niet, maar kijkt ook vooruit naar betere tijden.
De opening van het vierde seizoen van The Good Doctor stort zich direct in de actualiteit. Het is 26 februari 2020 en de allereerste patiënten met een onbekende ziekte die lijkt op de griep, maar het toch niet is, druppelen binnen. ‘Misschien is het dat virus uit China… hoe heet het ook alweer?’, oppert de dochter van een van de eerste zieken. ‘Is ze recentelijk in China geweest?’, wil de dienstdoende arts weten. ‘Of op een cruise?’ Zo niet, dan hoeft ze zich nergens druk over te maken, concludeert de arts zelfverzekerd.
The Good Doctor toont in de eerste twee afleveringen hoezeer de artsen in het begin in het duister tasten. Hoe de lijst van mogelijke symptomen almaar groeit, en hoe het kan gebeuren dat een patiënt zonder alle gebruikelijke symptomen toch echt corona heeft.
The Good Doctor S04
Het laat de dokters zelf – uiteraard – niet ongemoeid. Dokter Shaun Murphy (Freddie Highmore, Bates Motel ) worstelt met de neveneffecten van alle voorzorgsmaatregelen. Zo heeft hij zijn kersverse vriendinnetje Lea (Paige Spara) vanwege een strikte quarantaine al weken niet meer in levenden lijve gezien. Maar hoe kan je iemand missen, wanneer je diegene toch dagelijks online spreekt? Toch ziet Shaun ook positieve kanten. Door zijn autisme heeft hij vaak moeite de emoties van andere mensen te lezen. Maar nu iedereen verplicht een mondkapje draagt, is dat voor iedereen lastig!
The Good Doctor S04
De eerste twee afleveringen geven een beetje een dubbel gevoel. Het is goed dat de serie de realiteit van corona niet negeert. Tegelijkertijd komt het allemaal misschien nog net iets te dichtbij. Zeker gezien het feit dat het einde van de pandemie nog niet in zicht is. (De serie werd zelfs even door de werkelijkheid ingehaald: zowel Richard Schiff als zijn vrouw Sheila Kelley, die in de serie ook een koppel spelen, werden getroffen door het coronavirus.) Het roept ook de vraag op hoe lang de serie dit vol wil houden: een heel seizoen dat in de greep is van corona wordt op den duur toch een beetje eentonig.
The Good Doctor S04
Het antwoord op bovenstaande vraag is dan ook: niet heel lang. Vanaf de derde aflevering, zo vertelt Freddie Highmore ons aan het begin, wordt er vooruitgeblikt naar betere tijden. Wat niet betekent dat de serie doet alsof er nooit COVID is geweest: vooral dokter Audrey Lim (Christina Chang), het hoofd van de chirurgische afdeling, is hard geraakt door alle schrijnende en soms ook onnodige sterfgevallen, waar de naasten vaak niet eens fysiek bij aanwezig mochten zijn.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Verder is het voor het grootste deel wel weer vaste prik, met iedere week een nieuwe casus, waaronder eentje van een patiënt die zijn eigen genetische code heeft veranderd. Daarnaast kibbelen dokter Alex Park (Will Yun Lee, Altered Carbon ) en dokter Morgan Reznick (Fiona Gubelmann) nog vrolijk samen verder en maakt Shaun nog steeds weinig onderscheid tussen wat je wel en niet op je werk moet kunnen zeggen.
The Good Doctor S04
Een belangrijke rode draad in The Good Doctor – geïnspireerd op de gelijknamige serie uit Zuid-Korea uit 2013 – zijn de belevenissen van Shaun Murphy. In de eerste twee seizoenen moest Shaun zich keer op keer bewijzen. Want autisme hebben en een goede dokter zijn, dat ging volgens velen toch echt niet samen. Maar inmiddels is Shaun een gerespecteerd lid van het team, zelfs wanneer hij onder het ziekenhuispersoneel opiniepeilingen houdt over de voors en tegens van seks onder douche. Ook op relationeel vlak zijn in seizoen drie al de grootste stappen gezet.  
The Good Doctor S04
Het betekent wel dat de serie wat betreft ontwikkelingen van Shaun een beetje zijn plateau heeft bereikt (mocht de serie een vijfde seizoen krijgen, dan is vaderschap niet uitgesloten). Voor wat extra variatie is er een vers blik coassistenten opengetrokken, dat nu naar Shaun kijkt voor advies en leiding. Toch is het te hopen dat de vaste gezichten later in het seizoen ook wat meer te doen krijgen – vooral dokter Claire Browne (Antonia Thomas, Lovesick ) blijft ernstig onderbelicht. De geanimeerde rivaliteit tussen dokter Alex en dokter Morgan Reznick biedt wel de potentie voor meer.
The Good Doctor S04, vanaf 2 augustus 2021 wekelijks twee afleveringen op RTL 8, en tevens in zijn geheel te zien op Videoland
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!