Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

The Gifted S02E01: raakt vakkundig de realiteit aan

  •  
01-10-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
The Gifted S02  Poster
Showrunner Matt Nix weet van melodramatisch superheldenescapisme iets waarachtigs te maken.
Van alle Marvel-series die momenteel circuleren op televisie en bij VOD-aanbieders – en dat zijn er nogal wat – is the Gifted misschien wel het meest gefocust op gezinsdynamiek (de Struckers) én familiebanden: de mutanten – of superhelden, het is maar door welke bril je kijkt – die samen noodgedwongen een gezelschap van bannelingen vormen, op de hielen gezeten door de autoriteiten. Vader Reed (Stephen Moyer), moeder Caitlin (Amy Acker), dochter Lauren (Natalie Alyn Lind) en zoon Andy (Percy Hyne White) voegden zich het afgelopen seizoen bij ‘de anderen’ in het geheime hoofdkwartier.
Aldaar zagen we hoe Lorna (Emma Dumont) de kids de fijne kneepjes van het vak bijbracht, en hoe verwoede pogingen werden gedaan – het hele seizoen lang – om achter slot en grendel gezette lotgenoten te bevrijden, door de superkrachten te bundelen tegen de vijand: Sentinel Services. Wie zijn oren spitst, en zijn ogen de kost geeft, zal bij het zien van deze overheidsdienst – een soort hedendaagse Gestapo – wellicht moeten denken aan ICE (US Immigrations and Customs Enforcement): de politieagenten die in de Verenigde Staten zonder scrupules hele gezinnen uit elkaar rukken vanwege problemen met hun verblijfsvergunning.
6819.w1950.0.86794bb
De mutanten – óók Lauren en Andy – zijn in de ogen van Sentinel Services onderdeel van ‘de anderen’, diegenen die worden buitengesloten vanwege hun krachten. Vervang krachten met uiterlijk of afkomst, en je hebt een pijnlijke analogie met de perceptie van bijvoorbeeld moslims in Amerika. Sterker nog: een personage vertelt op een gegeven moment dat hetgeen dat de mutanten wordt aangedaan al ‘tegen katholieken is gebezigd in de jaren vijftig, en moslims na elf september 2001’. Om een nieuwe stroom van discriminatie te voorkomen kan je, getuige The Gifted, twee dingen doen: begrip creëren voor mutanten en strijden tegen onrecht, of een gewelddadig ondergronds verzet vormen.
6817.w1950.0.798e202
In het tweede seizoen zien we hoe Andy zich bij Lorna en het telepathische trio The Stepford Cuckoos (Skyler Samuels) heeft aangesloten, en de facto dus bij de wraakzuchtige Hellfire Club. De rest van de Struckers voelen zich meer senang bij natuurlijk leider John Proudstar (Blair Redford) en Marcos Diaz (Sean Tale). Het Hellfire-kamp wil dat mutanten een eigen plek krijgen op de wereld; Proudstar en Diaz streven naar leven in harmonie mét de mens. In de openingsscène wordt verbeeld hoe Sentinel Services razzia’s houdt in wijken, naarstig op zoek naar mensen en kinderen met bepaalde gaven.
Onderwijl is, zoals we in het vorig seizoen al zagen, Lorna zwanger van een kind, dat in de baarmoeder al krachtiger blijkt dan verwacht. Haar weeën weten een truck van zesduizend kilo te verplaatsen. De vader is natuurlijk Diaz, dus zal de baby een amalgaam worden van goed versus kwaad; of roekeloos versus genuanceerd; of gedesillusioneerd versus hoopvol. En dat is een prachtige metafoor – een kind uit twee kampen - om het tweede seizoen mee te beginnen, deze terloopse verwijzing naar de polarisatie in Amerika. Sommige liberale politici willen immers graag de dialoog aangaan met hun conservatieve tegenstanders; anderen zien hun heil in keiharde strijd. In de powerbaby die uit Lorna zal komen, zijn deze twee tegengestelde idealen verenigd.
6818.w1950.0.470e22c
The Gifted is ook in dit nieuwe seizoen geenszins verheffend of vernieuwend als het gaat om vorm en inhoud, maar het verhaal an sich, vertolkt door een degelijke cast (met True Blood-veteraan Stephen Moyer voorop), weet voortdurend te biologeren. Veel lof gaat ook naar showrunner Matt Nix, die van melodramatisch escapisme (dat is The Gifted in feite in een notendop, net als vrijwel alle superheldendrama’s) iets waarachtigs weet te maken, dat zal ook de kritischere kijker allicht erkennen.
Lees hier ons interview met Stephen Moyer en Natalie Alyn Lind over The Gifted S02.
The Gifted S02, vanaf 2 oktober wekelijks te zien op Fox
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!