Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

The Gift S01E01-02: bovennatuurlijk Turks mysterie

  •  
29-12-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
137 keer bekeken
  •  
The Gift
De serie lokt de kijker met magische symbolen, familiedrama, en mythologie.
Istanboel is een charmante stad waar de moderne cultuur vlak naast de oude cultuur gedijt. Het is een centrum van handel en commercie, maar heeft tevens verborgen magische schatten in nabijgelegen archeologische grotten. Althans, dat is de opzet voor het Turkse drama The Gift.
De kunstenares Atiye (Beren Saat) schildert de godganse dag vreemde symbolen in haar appartement, en heeft een grote kunsttentoonstelling die gericht is rondom haar schilderwerk. Haar partner Ozan (Metin Akdülger) is haar steun en toeverlaat, maar kan haar niet helpen met haar nachtmerries. Ondertussen ontdekt de archeoloog Erhan (Mehmet Günsür) symbolen diep in het hart bij het bergheiligdom Göbleki Tepe. Atiyes schilderijen en de symbolen van de archeologische ontdekking komen precies met elkaar overeen. Aangetrokken door de overeenkomsten tussen de symbolen uit haar nachtmerries, en de geschiedenis van de  eeuwenoude archeologische site, raakt ze al snel verwikkeld in een achtbaanrit om de waarheid te ontdekken.
The Gift
Atiye ziet herhaaldelijk een oudere vrouw in haar zichtsveld die niemand kan zien, en vervolgens ook een jong meisje met een rode ster op haar voorhoofd geschilderd die haar dieper meetrekt in het mysterie. Zoals het genre betaamt gelooft niemand in haar directe omgeving in de diepere betekenis van de verschijningen.
The Gift
Het is in de kern een standaard bovennatuurlijk drama dat bij vlagen een Turkse soapformule volgt. The Gift (de originele titel is Atiye) is een gelijknamige adaptatie van de roman Dünyanın Uyanışı van Sengül Boybas. Het script van Boybas en scenarist Faith Unal ( The Protector ) werpt vele vragen op, maar geeft weinig antwoorden. In de eerste afleveringen worden langzaam de lagen van mysterie rondom Atiye goed opgebouwd.
De aantrekkingskracht van de serie ligt in de onontgonnen verhalen en mythologieën van de Turkse cultuur. Het script heeft er baat bij dat het de mystieke aard van de Ottomaanse cultuur kan exploiteren, en combineert het vaardig met soapy drama. Het panoramische uitzicht op de Turkse miljoenenstad, en de archeologische vindplaatsen, geeft charme aan het (soms) magere verhaal.
The Gift
The Gift is een onderhoudende serie die mythologische dromen combineert met modern soapdrama. Het kernmysterie in combinatie met het solide acteerwerk van de hoofdrolspelers is reden genoeg om de raadsels in Istanboel te willen oplossen.
The Gift S01, vanaf 27 december 2019 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!