Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

The Flash S05E01: bliksemschichten creëren iets moois

  •  
11-10-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
93 keer bekeken
  •  
The Flash S05 poster
In een degelijk maar amper gedurfd vijfde seizoen leert Barry zijn (toekomstige) dochter kennen.
Een nieuw seizoen vraagt uiteraard om een nieuwe vijand: de nieuwe bad guy met superkrachten (althans, aan het einde van de aflevering dient zich nog een mysterieus persoon aan) is Gridlock (Daniel Cudmore, X-men). Het nieuwe seizoen betekent eveneens een nieuw dilemma: Barry/ The Flash (Grant Gustin) leert zijn dochter Nora (Jessica Parker Kennedy) kennen, die over is komen waaien uit de toekomst (zijn dochter blijkt de anonieme superheld uit het vorige seizoen en heeft als alter ego XS). Zo’n maffe verhaalwending, meteen aan het begin van een nieuwe reeks, is wel kenmerkend voor een serie met immer veranderende verhaalwerelden en al die tijdsbarrières die telkens worden geslecht.
Nora is gemaakt door ‘jouw gele en mijn paarse bliksemschichten te combineren’, zo verzucht Iris (Candice West) tegen haar echtgenoot. Het is een mooi zinnebeeld van de vrucht van een huwelijk. Hoewel, zo blijkt, Barry zijn dochter – die onder valse voorwendselen is verkast naar het verleden - nooit echt zal leren kennen: ze toont hem een voorpagina uit de toekomst, waarop pontificaal wordt vermeld dat de superheld is vermist. De werkelijke reden van Nora’s komst is dan ook tweeledig: haar vader leren kennen én voorkomen dat haar vader in de toekomst niet zoekraakt, zodat ze hem (nogmaals?) kan leren kennen. Hoe dat precies zit is nog onduidelijk.
7059.w1200.0.3336312
Showrunner Greg Berlanti, ook (in zekere zin) de geestelijk vader van Supergirl, Arrow, Legends of Tomorrow en het in 2019 te verschijnen Stargirl, heeft het er maar druk mee: met het paradigma waarin al die superhelden – uit de stal van DC Comics, welteverstaan – leven. Toch weet hij (met zijn omvangrijke team) ook voor The Flash opnieuw een degelijk, maar amper gedurfd seizoen uit zijn mouw te schudden, met ergens halverwege december opnieuw een zogeheten ‘cross-over event’. Dan komen alle superhelden uit The Legends (die bovengenoemde televisieseries) weer even bij elkaar op de thee. De puristen zullen er vast naar uitkijken.
7060.w1200.0.0128604
Zo’n evenement dient natuurlijk ook een nogal opzichtig doel: zorg dat de kijker ál die series – in Amerika bij The CW uitgezonden; in Nederland bij Netflix – gaat kijken. Helaas gooien tanende kijkcijfers in de Verenigde Staten al roet in het eten: The Flash is vanaf het eerste seizoen (zo’n kleine vijf miljoen kijkers) al omlaag gekukeld naar ongeveer drie miljoen kijkers. Het is maar de vraag of de superheldenreeks nog een lang leven beschoren is. Fans zullen niettemin vast hopen dat de daling nu is gestabiliseerd. Tegelijkertijd, ere wie ere toekomt: The Flash was een spin-off van Arrow, en Arrow was ooit, als The Green Arrow, een spin-off in de stripboeken. Wie had gedacht dat comics zich zo pijlsnel zouden vermenigvuldigen.
The Flash S05, vanaf 11 oktober wekelijks op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!