Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Chilling Adventures of Sabrina: A Midwinter’s Tale

  •  
14-12-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Sabrina kerstspecial
Een heksenkerst met veel hart, ziel en demonen.
Het is de week voor de Winter Solstice (de zonnewende) in de wereld van Sabrina, en dat betekent dat er allerlei tradities en spreuken zijn die de familie Spellman moeten beschermen tegen kwade geesten. Dit jaar is het extra spannend, omdat Sabrina (Kiernan Shipka) haar naam in het boek van Satan heeft geschreven en officieel deel uitmaakt van de Church of Night.
Traditiegetrouw zorgen de Spellmans ervoor dat het huis beschermd wordt tegen ongenodigde (bovennatuurlijke) gasten door een joelblok aan te steken. Maar zal dat echt helpen?
De special is niet feestelijk, maar heeft wel elementen van ‘kerst’ waardoor er veel hart en ziel in de aflevering zit. Zo bekommert Sabrina zich om Harvey (Ryan Lynch) en wil ze hem - met haar goedbedoelde bemoeienissen - helpen. Tante Zelda (Miranda Otto) heeft zich over baby Letitia ontfermd en er ontstaan onverwachtse samenwerkingen.
7810.w1800.0.09f278f
Er gebeurt vrij veel in de 55 minuten durende special. Misschien iets té veel, waardoor interessante verhaallijnen net iets minder aandacht krijgen dan ze verdienen.
Eén daarvan is een legende uit de IJslandse mythologie. Grýla is in CAOS een heks uit de bergen, die zielen van overleden kinderen die nergens naartoe kunnen verzamelt: de Yule-geesten. Zij halen allerlei geintjes uit in het huis waarin zij binnendringen. Gezien de vrouwelijke hoofdrollen in de serie, is het alleen maar passend dat er ook een vrouwelijk ‘monster’ in het verhaal geschreven wordt. Hoewel het vernieuwend is dat de schrijvers een vrouwelijk monster erin hebben geschreven, hebben zij ook een eigen versie van Krampus gemaakt; namelijk in de vorm van meneer Bartel, die kerstman speelt en kinderen in wassenbeelden verandert.
7811.w1800.0.11c7d29
Sabrina is vooral bezig met haar breuk met Harvey (Ryan Lynch) en wil haar moeder om advies vragen. Helaas gaat dat niet zo makkelijk, omdat haar moeder overleden is en in Limbo ronddwaalt.
Ze besluit een seance te houden om met haar moeder te kunnen praten en haar te redden uit Limbo. Om dat voor elkaar te krijgen, schakelt ze de hulp in van demoon Mary Hardwell (Michelle Gomez, Doctor Who) en de drie Vreemde Zusjes.
De special biedt een vooruitzicht op seizoen twee , waarin we kunnen verwachten dat Sabrina haar heksenkant meer zal accepteren en een balans vindt tussen de twee werelden waarin zij zich beweegt: die van de stervelingen en die van de Church of Night.
Chilling Adventures of Sabrina, vanaf 14 december 2018 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!