Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

The Bridge S04E08: de geboorte van Saga Noren

  •  
12-08-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
283 keer bekeken
  •  
The Bridge 408
De laatste aflevering van het laatste seizoen is de meest persoonlijke van de gehele serie.
(Let op; recensie bevat spoilers!)
De zusjes zijn slim genoeg Henrik op te bellen om hem te vertellen over Susanne. Helaas heeft hij het te druk met het herstellen van zijn relatie met Astrid, dus de receptioniste legt een post-it in zijn postvakje. Gebeurt dit tegenwoordig nog? Is er anno 2018 niet een andere manier om Henrik hiervan op de hoogte te stellen?
Susanne komt in een heel ander daglicht te staan. Zoals ze haar haren losschudt, schudt ze ook het door haar aangenomen imago van de onschuldige assistente van zich af en beent ze door de stad, vastberaden om Julia en Ida te vinden. Uiteindelijk komt ze het tweetal tegen bij Henriks huis, waarna ze hen tasert en opsluit in haar kofferbak.
6289.w1898.0.9f2dded
 
Maar godzijdank is daar Saga weer om alles op te lossen. Op het moment dat ze Susanne de rug toekeert, krijgt ze een telefoontje met de mededeling dat Susannes vingerafdrukken zijn gevonden in het busje. Gelukkig moest ze van Jonas een kogelvrijvest dragen (hij heeft ook zijn goede kanten) en ziet ze de mogelijkheid om de banden lek te schieten en Susanne op te pakken. Vrijwel direct bekent Susanne, a.k.a. Stephanie, alle moorden en lijkt de zaak rond. Wel iets te snel; want wat moeten we met de overige veertig minuten?
Natuurlijk blijft het daar niet bij. Door een bezoekje aan de gevangenis leert Saga dat Elsa van Susanne de opdracht had gekregen haar te onthoofden. ‘Wij zullen je anders straffen’, zo werd haar verteld.
6292.w1898.0.09d071b
De andere helft van die 'wij' is Brian, die toch blijkt te kunnen lopen. Als Keyser Soze in The Usual Suspects rijst hij op uit zijn rolstoel en slaat hij Henrik neer, vastbesloten om voor zijn ogen hem degene af te nemen die hem het meest dierbaar is: zijn net teruggevonden dochter. En wederom is Saga daar om alles en iedereen te redden. Maar goed dat ze de sleutel van Henriks huis mocht houden.
Ook is er tijd om de serie persoonlijker te maken. Er is dit seizoen veel meer ruimte gemaakt voor de emoties en groei van de hoofdpersonages. Henrik, geplaagd door onzekerheid, wordt gerustgesteld door zijn dochter die hem in het Deens vertelt dat hij haar echte vader is. Saga vindt eindelijk het bewijs dat haar moeder haar zusje vergiftigde, en kan jaren aan schuld van haar afschuiven. Ook leert ze in een gesprek met haar psychiater dat ze agent is geworden om haar ‘tekortkomingen’ goed te maken, niet omdat ze per sé geboren is om dit werk te doen.
6293.w1898.0.7def53d
Prachtig is dan ook de eindscène, waarin Saga besluit uit te zoeken wie ze is als persoon, in plaats van als rechercheur. Symbolisch stopt ze op het midden van de ons zo bekende brug om haar politiepenning in het water te gooien. Terug in de auto neemt ze de telefoon op, en laat ze haar politieleven achter zich. ‘Saga Noren.’
The Bridge S04 is nu te zien op NPO Start Plus en is vanaf 1 oktober ook terug te kijken bij Ziggo Movies & Series. Lees onze recensies van de overige afleveringen:
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!