Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

The Bridge S04E02: de wankele wederopstanding van Saga

  •  
21-07-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
The Bridge 402
Het moment waarop Saga weer terugkeert naar haar werk is als de herrijzenis van een actieheld: het hervonden zelfvertrouwen, de outfit en de gadgets zijn een feest der herkenning.
(Let op; recensie bevat spoilers!)
Hoewel Saga op het eind van de vorige aflevering nog in een plas van haar eigen bloed lag, is er wonderlijk genoeg niets aan de hand. Aangezien het onwaarschijnlijk is dat de gevangenispersonages later in de serie nog terug zullen keren, lijkt de aanval puur te hebben gefungeerd als een cliffhanger. Ietwat onnodig, omdat het aannemelijk is dat de schrijvers van The Bridge hun hoofdpersonage niet al in de eerste episode om zeep helpen.
Na een extreem snel herstel wil Saga – uiteraard – zo snel mogelijk aan het werk. Als James Bond in Skyfall en Batman in The Dark Knight Rises herrijst onze heldin in haar leren broek en groene parka. Met één ruk trekt ze de stofhoes van haar Porsche. Daarna draait ze de contactsleutel om en als ze de motor laat brullen kan ze een glimlach niet onderdrukken. Haar onverschrokken wederkeer loopt echter wat deuken op wanneer ze onderworpen wordt aan een schiettest. Hoewel haar scores in orde zijn, heeft Saga haar emoties niet helemaal in de hand. We zien de eerste scheuren in haar zojuist weer opgetrokken muur, die later in de aflevering verder afbrokkelt door flashbacks en paniekaanvallen.
6082.w1898.0.68f430d
 
Een groot verschil met de vorige seizoenen is dat het onderzoek zich nu in Denemarken afspeelt. Saga moet zich daardoor aanpassen aan de nieuwe situatie, wat haar niet goed afgaat – integendeel, één van haar eerste acties is het hele onderzoek in eigen handen nemen, wat Jonas met lede ogen aanziet.
Ondertussen doet Red October er alles aan om te bewijzen dat zij niet achter de moord op Margrethe zitten en heeft de gemeenschap Sofie en Christoffel een gratis huis aangeboden. Wel op de voorwaarde dat ze beloven ‘de beste versies’ van zichzelf te zullen zijn. Dit gaat ten koste van een zoon van één van de bewoners voor wie het huis eigenlijk bestemd was, waardoor er onderlinge spanningen ontstaan.
6081.w1969.0.9d3186d
Niels wil heel graag op de hoogte gehouden worden van het moordonderzoek. Als nabestaande is dat normaal, maar hij wil echt elk gruwelijk detail tot zich nemen. Tot de foto’s aan toe, die hem opvallend weinig lijken te doen. En wat te denken van zijn verdachte telefoontje? 'Ze weten niets. Hou je aan het plan.' Welk plan, Niels?
Taariq is opgepakt. Met zijn telefoon is het laatste belletje naar Margrethe gepleegd, maar hij beweert dat hij de mobiel vandaag pas cadeau heeft gekregen van twee zusjes die hem weer van iemand anders hebben gejat. Een wat ongeloofwaardig verhaal, maar de kijker weet dat hij de waarheid spreekt – een trucje dat vaker in The Bridge wordt toegepast, en erg goed werkt. Natuurlijk denken we: zijn dit Henriks dochters?
6083.w1962.0.eb958bf
Patrik betaalt de ultieme prijs voor het zich voordoen als zijn broer en wordt geëlektrocuteerd in een hot tub – óf hij pleegt juist de ultieme vorm van identiteitsdiefstal. De connectie tussen de twee moorden is vooralsnog onduidelijk; wellicht heeft Red October er iets mee te maken?
Voelden de meerdere plotlijnen (kenmerkend voor The Bridge) in de eerste aflevering wat overweldigend, in de tweede aflevering krijgen ze langzaamaan al wat meer vorm. Met de terugkeer van Saga is te hopen dat er wat meer vaart achter het onderzoek wordt gezet en Henrik eindelijk de antwoorden krijgt waar hij al zo lang naar op zoek is.
The Bridge S04 is nu te zien op NPO Start Plus en is vanaf 1 oktober ook terug te kijken bij Ziggo Movies & Series. Lees onze recensies van de overige afleveringen:
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!