de Lagarde

The Boys S01: de schaduwkant van superhelden

  •  
25-07-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
The Boys S01
Wie heeft er superschurken nodig met zulke superhelden?
Ben je inmiddels wel een beetje superheldenmoe? Geen nood, de tv-serie The Boys, tot stand gebracht door Evan Goldberg (ook van de tv-serie Preacher ) en Seth Rogen, en gerund door Eric Kripke (Supernatural), toont juist de schaduwzijde van het superheldendom.
The Boys is gebaseerd op de gelijknamige graphic novel, geschreven door Garth Ennis (eveneens de man achter de graphic novel Preacher), en speelt zich af in een wereld vol superhelden, zoals blonde Superman Homelander (Antony Starr, Banshee), Aquaman-achtige The Deep (Chace Crawford, Blood & Oil ) en Wonder Woman-evenbeeld Queen Maeve (Dominique McElligott), maar dan wel eentje waarin de meeste gecorrumpeerd zijn door hun superheldenstatus en compleet lijken te zijn vergeten dat bij ‘great power’ ook ‘great responsibility’ hoort.
The Boys S01
Hun narcisme en grootheidswaan wordt verder aangewakkerd door de commercie. De zeven grootste superhelden, genaamd The Seven, worden vertegenwoordigd door de Vought Corporation, met aan het hoofd de gewiekste Madelyn Stillwell (Elisabeth Shue, CSI, Leaving Las Vegas), die niet vies is van een beetje afpersing. De meeste superheldenreddingsacties worden tot op het kleinste detail geënsceneerd, waarbij het belangrijker is dat ze heldhaftig overkomen, dan dat ze dat daadwerkelijk zijn.
The Boys S01
Kortom: het superheldenbestaan is niet zoals het lijkt. Iets dat zowel de idealistische Starlight (Erin Moriarty), de nieuwste rekruut van The Seven, als de doodnormale elektronicaverkoper Hughie Campbell (Jack Quaid, zoon van Meg Ryan en Dennis Quaid) aan den lijve ondervinden.
The Boys S01
Superhelden hebben dezelfde onzekerheden als gewone mensen, maar dan met superkrachten. En dat is een gevaarlijke combinatie. Omgaan met de nukken van een bezitterige collega is voor ons normale stervelingen al lastig genoeg, laat staan wanneer die collega met zijn laserogen een vliegtuig doormidden kan klieven.
The Boys S01
Maar ook de gewone 'goeieriken' hebben hun gebreken, niet in het minst Billy Butcher (Karl Urban, Star Trek, The Lord of the Rings), die het zijn levenstaak heeft gemaakt om The Seven omver te werpen.
The Boys S01
Laat je door het gruwelijke, gedetailleerde geweld – hoe kan het ook anders bij de makers van Preacher? – niet van de wijs brengen. Het is de gelaagdheid van de personages die je blijft verrassen. Zodat Madelyn Stillwell naast een meedogenloze zakenvrouw ook een zorgzame, alleenstaande moeder kan zijn. En zelfs de meest kille, gewetenloze superheld ook niet helemaal kan helpen dat hij is zoals hij is.
The Boys S01, vanaf 26 juli 2019 op Amazon
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!